Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Hlasujte pro dobroty Moravskoslezského kraje. Jakou máte nejraději?

Medová pochoutka, černočerná uzenina, hořké pivo nebo nadýchaný dezert - to jsou potraviny, které reprezentují Moravskoslezský kraj. Mnohé mají více než stoletou tradici a stále se jim daří. Vybrali jsme několik nejznámějších, vy můžete hlasovat, která dobrota vám chutná nejvíce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

fitzie

vzpomínáte na katowicke rurki?

prodávaly se v okýnku tuší na Muzejní.

0/0
25.3.2011 18:46

eloelo

Re: vzpomínáte na katowicke rurki?

No jasně, byla to fakticky dobrota. Nejlépe cestou na parking... :O)

0/0
26.3.2011 8:09

opportunity

Re: vzpomínáte na katowicke rurki?

Mňam... ty byly. To snad byl nějaký soukromník? A na kuřím rynku dělal nějaký Jugoš hot-dogy.

0/0
27.3.2011 11:24

GhostDogXXL

:D

Arménská Marlenka jako MS specialita? A ostravské klobása (tak jak prodávána od většiny výrobců) dělá ostravsku spíš ostudu!

0/0
21.3.2011 8:55

opportunity

Re: :D

Jak od kterého výrobce. Opravdová šťavnatá libová jemně zauzená..... V

0/0
27.3.2011 11:25

DISK

?????MARELNKA????

8-o ten údajeně staroarménský patent jako specialita kraje uprostřed Evropy?

 

0/0
14.3.2011 12:12

darkhalf2@seznam.cz

Re: ?????MARELNKA????

Taky jsem zíral.

0/0
15.3.2011 19:33

opportunity

Re: ?????MARELNKA????

R^:-/

0/0
16.3.2011 20:10

Kresinka

Já si pamatuji

bramborové půacky s cukrem, nebo s povidly, úžasně dobrá kombinace

0/0
14.3.2011 10:01

darkhalf2@seznam.cz

Re: Já si pamatuji

S povidly se to jí i v jižních čechách....takže místní to moc není.

0/0
15.3.2011 19:33

opportunity

Re: Já si pamatuji

Je to typicky polská (slezská) kombinace, a ty placky jsou suché.

0/0
16.3.2011 20:11

Já to nebyl, já to nebil!

Dal bych hlas ostravské klobáse.

Jenže tu jsem už hodně let neviděl (tím nemíním tu sojovou náhražku) ;-(

0/0
14.3.2011 9:36

Danny_Kay

Ostravar?!

...to je tak strasne pivo, ze horsi jsem snad nikdy nepil! Mam rad Ostravu, fandim Ostrave, ale objektivne Ostravar byl snad vyvinut za ucelem vyhnani lidi z knajpy! :-/

0/0
14.3.2011 9:34

Killed_CZ

Re: Ostravar?!

:) souhlas R^

0/0
14.3.2011 9:35

pstruh90

Re: Ostravar?!

A zkus si dát Janáčka, to teprve uvidíš ten fičák.

0/0
14.3.2011 9:36

taygete

Re: Ostravar?!

Souhlas, ale zkus si dát někdy Litovel....to je terve masakr. Nic odpornějšího jsem nikdy nepila.

0/0
14.3.2011 9:52

s(h)arka

Re: Ostravar?!

u nás se říkalo-přišel,napil,Litoval!!!!!

0/0
16.3.2011 12:50

Martin_H

Re: Ostravar?!

Nevím, co řešíte. Ve srovnání třeba se Zlatovarem je to špičkové pivo...

0/0
14.3.2011 12:48

KdysiBedlam

Re: Ostravar?!

Taky zalezi kde si Ostravar objednate. Mimiostravsti maji vetsinou zkusenosti z nadrazi Ostrava Svinov a nebo Hlavni......a to opravdu neni ono.;-D Ale pokud si Ostravar date ve slusne hospode, tak je to nadprumerne pivo.R^

0/0
14.3.2011 16:26

barnaked

Usi nebo oticke zeli

tak fakt nevim, kdyz clovek projde Stramberkem vsude to nadherne voni. Mam recept od spoluzacky ,na prodej je pekla jeji babicka i maminka, ze vydrzi dlouho to je stara znama vec..A oticke zeli? S usmevem vzpominam na kazdorocni brigady v opavskem Seliku, kdy jsme nafasovali bile obleceni vcetne gumaku a hura do kade (teda velke okachlikovane mistnosti, kde narozdil od te normalni chybel strop a lezlo se do ni po zebriku. Legrace jsme si uzili habakuk. Myslim, ze tohle mozna dnes studentum opavskych strednich skol chybi (slapani zeli, cisteni paprik, jahod etc.) Nebo i sbirani hlavek zeli na blizkych polich v Oticich.Klobasky nejim, Marlenka po zavedeni prumyslove vyroby uz neni ono, nosovicke zeli, kdyz neni vlastni a nesezenu oticke, tak je 3. v poradi. Radegast nebo Ostravar je v dnesni dobe stejne projimadlo (omlouvam se vsem milovnikum horke chuti), ale budvar je budvar. A hlucinske kolace, prece ty od maminky nebo ty moje (po xletech uz je umim).  Vsak rodina pochazi z Prajzske.

0/0
14.3.2011 9:05

KdysiBedlam

Re: Usi nebo oticke zeli

Z Budvaru boli hlava a je moc sladky. Ja jsem pro ostravske klobasky, ktere byly specificke a jsou vyborne!

0/0
14.3.2011 16:29

darkhalf2@seznam.cz

Re: Usi nebo oticke zeli

BYLY specifick= a BYLY výborné...přitomnost zde není na místě.

0/0
15.3.2011 19:34

wraith.d

furt tam něco schází

a co valašsky frgál? nic? ;-€

0/0
14.3.2011 8:55

barnaked

Re: furt tam něco schází

to patri na Valassko, a to je dneska ve Zlinskem kraji ;-D

0/0
14.3.2011 9:06

Já to nebyl, já to nebil!

Re: furt tam něco schází

Co si zvopáknout zeměpis ;-)

0/0
14.3.2011 9:38

darkhalf2@seznam.cz

Re: furt tam něco schází

Jiný kraj...nic?

0/0
15.3.2011 19:35

Dagiss

tak dobré je všechno

ale nic už není tak jak bývalo. Myslím chuťově.Jen mne mrzí,že vynechali frgál,obzvláště hruškový,po tom bych se umlátila :-)

0/0
14.3.2011 8:46

Martin_H

Re: tak dobré je všechno

Jak už bylo napsáno výše: Valašsko je Zlínský kraj... ;-) Ale jinak s Vámi musím souhlasit. Ještě tak před deseti lety byly Hlučínské koláče vynikající! To, co za ně vydávají dnes, nemůže obstát... :-(

0/0
14.3.2011 12:52

heddy

pro marťana i další

nepleť si nošovické zelí s otickým. Nošovické s otickým nemají nic společného, nevím, který neznalec je dal dohromady. Nošovice jsou v okrese Frýdek-Místek a Otice leží v okrese Opava. První dochovaná zmínka výroby otického kysaného zelí je již od roku 1864. Takže od té doby, (možná už i dříve) se vyrábí nepřetržitě. Nepoužívají se žádné chemie, jen sůl a zelí. Kvašení vzniká na základě mléčného kysání. Myslím si, že je zahrnuté do dobrot moravskoslezského kraje oprávněně, rozhodně se spolu se štramberskýma ušima vyrábějí nejdéle a stále stejně. Nošovické je asi taky dobré, ale o tom nic nevím, kupuji jen otické.

0/0
14.3.2011 8:26

Bob-an

Re: pro marťana i další

Většina kysaného zelí se vyrábí jen ze zelí soli a kmínu..... není žádný důvod tam jakoukoli chemii dávat :-)

0/0
14.3.2011 9:16

George63

hlasuji pro Uši

0/0
14.3.2011 6:54

Marťan

To se mi líbí!

To jsou opravdu dobroty Moravskoslezského kraje!

Co si mám vybrat?

Pruské neboli prajzské koláče, arménskou cukrovou dobrotu z pod Beskyd (která vydrží záhadně čerstvá 75 dní), chemicky obarvené tzv. ostravské Eklobásy (které momentálně vyrábí kde kdo a každý jinak a nechutně), pražským (a nadnárodním) Staropramenem vlastněný pasterizovaný Ostravar, tedy zavařeninu, chutnající velmi podobně jako plzeňský (a nadnárodní) pasterizovaný Radegast? Ostraváček byl totéž co Lakrumáček v Brně. Nebo mám hlasovat pro zbytky nošovického zelí zlikvidovaného ve prospěch korejské automobilky?

Takže zbývají jen štramberské uši (kdoví kde pečené, velmi trvanlivé, ale nabízené po všech superhyper marketech) a bylinné likéry, které evidentně nikdo, ani autor článku, nezná, nebo raději neuvádí. Snad jediný místní trochu známý bylinný likér, pojmenovaný podle zdejší nejvyšší hory, vyráběl Žid, ale jeho receptura se ztratila (a to, co pak vyrábělo Seliko z pomerančů se pít nedalo).

Co tedy vybrat?

0/0
14.3.2011 0:44

eloelo

Re: To se mi líbí!

Dobrý den, vy musíte být hodně nešťastný člověk. Neberte se tolik vážně, třeba na tom světě pak najdete i něco pozitivního.

0/0
14.3.2011 8:54

Mirco1

Re: To se mi líbí!

Tady nějaký vtipálek moc o Hlučínsku neví, například jak dlouho patřilo ve skutečnosti Prusku a hlavně jak se tam vzalo, že?

0/0
14.3.2011 9:13

taygete

Re: To se mi líbí!

Fakt Marťan:-D

0/0
14.3.2011 9:54







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.