Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Remoska dostala jméno před padesáti lety, vyváží se hlavně do Británie

Její obsluha i údržba je jednoduchá, spotřeba energie nízká a životnost dlouhá. Remoska, malá přenosná elektrická pečicí mísa či pánev, je součástí řady kuchyní již 60 let. Jedná se o český vynález a její ochranná známka byla zapsána takřka přesně před padesáti lety, 21. července 1964.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K27a87r96e68l 64D76r84d46a 6144682727

Dva zajímavé dotazy. Dobrý den, chci se zeptat, když píšete že Remoska nahradí mikrovlnou troubu, jestli se dá v Remosce ohřívat porce jídla i s talířem?

  Remoska: Dobrý den, do el. pečící mísy zn. Remoska můžete vložit talíř s jídlem a ohřát jej. Aby jste nepoškodila nepřilnavou vrstvu na dně, je dobré na dno mísy vložit pečící papír.

  Dobrý den, chci se zeptat jestli se může použít mísa od Remosky R22 teflon na plynovém sporáku např. na osmažení cibulky?

  Remoska: Dobrý den, obecně nedoporučujeme našim zákazníkům používat mísy pro vaření na plynových sporácích. Mísy nemají zesílená dna a mohlo by dojít k jejich deformaci.

  Jinak jsou již v prodeji nízké mísy k novým Remoskám.

0/0
29.7.2014 20:33

K36a36r93e67l 32D55r73d60a 6864412607

Remoska chystá inovaci výroby a bude dělat od roku 2014 u nových Remosek 3-4 vrstvý teflon. Takto popisují jeho parametry teflonu:

  "Dobrý den, není "teflon" jako Teflon. Naše firma používá nepřilnavý materiál značky Teflon od firmy DuPont, která vyrábí jeden z nejkvalitnějších nepřilnavých povrchů na světě. Výrobky se zárukou kvality jsou označeny nálepkou DuPont(TM)Teflon (doporučujeme při nákupu kontrolovat). Nerezový materiál pro el. pečící mísy není vhodný, protože je horší vodič tepla než hliník."

  "Dobrý den, u nyní nabízených el. pečících mís Remoska je aplikován dvouvrstvý antiadhezivní povrch Teflon DuPont Classic, jehož maximální bezpečná teplota je 260° C a životnost je cca 5 let. U el. pečících mís Remoska je životnost antiadhezivního povrchu mnohem delší, protože mísy nejsou mechanicky namáhány na otěr, jako např. u pánví apod. Životnost je také ovlivněna zacházením a používáním správného náčiní (dřevo, plast).

   Realizujeme nákup nových technologií pro aplikaci vícevrstvého antiadhezivního povrchu (3 až 4 vrstvy) pro stávající provedení el. pečících mís Remoska."

0/0
29.7.2014 20:07

K50a35r66e86l 20V17a81c77h49u66t 9383632399553

Remosku používáme také a rádi...R^;-) ... Ale všimnul jsem si reklamy na podobný výrobek tuším od Tefalu (Prý: Hrnec pečící Tefal SK 5005 - de facto pečící pánev)... :-/ ... tak by mne zajímalo, zda je to (či není) porušení licence?!!

0/0
28.7.2014 13:45

K62a97r63e91l 50D26r17d42a 6614362177

Ten Tefal je na principu Remosky, tedy ne pánev. Obchodníci tomu říkají "tefloska". Konkurenční provedení. Patrně princip není patentován. V Česku existovalo víc podobných výrobků a výrobců. Nyní je zde i konkurenční ETA.

0/0
28.7.2014 14:33

P10a43v34e29l 60O75d59r33a40z56i45l 6274399207970

Patentová práva mají omezenou trvanlivost a po uplynutí chráněné doby už je nelze prodloužit ani obnovit.

0/0
29.7.2014 11:16

K35a96r86e93l 86D69r64d13a 6924982207

Na diskusi Remosky je dotaz na porovnání s Tefalem. Prý jde o napodobeninu Remosky a nebudou se ke konkurenci vyjadřovat.

0/0
29.7.2014 19:55

T62o32m48á19š 34S28k33á34l82a 6988807

navíc nová Remoska je z nich nejlepší :) Ale pečící pánev je něco jiného, pánev hřeje zespodu. Remosky hřejou z víka zatímco "hrnec" jen rozvádí teplo. Pánve jsou problematické, protože se lokálně připalují, ale zase můžete (musíte) míchat. V Remosce míchat nelze.

0/0
29.7.2014 11:59

M44i24l47e77n86a 78K32l32o50u27č74k21o16v18á 1164633491230

Bezvadná vec mam jeste tu ze 70.let,dceři jsemkoupila novou a sama si ji letos koupim taky.

+1/0
28.7.2014 9:43

A23l72e69x25a67n75d49r 70K17o18s36t92k21a 5869726529976

Remoska, geniální věcička.. Hodíte do ní maso, po chvilce pečení přidáte brambory.. A s minimálním hlídáním máte jídlo a zasviní se při tom jedna nádoba remosky a jedna vidlička na píchání/otáčení.. Zato uhlídat teplotu v troubě, aby se maso udělalo tak nádherně měkké je děsná fuška :)

+3/0
28.7.2014 8:13

K15a58r72e31l 86D26r24d76a 6874212157

Váhám, potřeboval bych nakupovat, ale zdravé vaření se má obejít bez teflonu. Ten teflon je ale na údržbu opravdu fajn. (Hlavně jak na něj kdejaká kuchta vezme ocelovou škrabku. Na to existují náhradní nádoby za 1000,-. Prosím, dámy, na hliník a teflon volte jemnější nástroje, než kovové.) ;-D

  Nepřítomnost okénka u nových Remosek mi hodně vadí. Mám zkušenost, že se to víko nesmí odklápět, takže bez okénka si budu připadat jak slepý a časté odklápění pečení naruší. Má smysl volit 2 l hrnec, třeba jako doplněk k 4 l? Ty 4 l mi přijdou dost maličké. K čemu jsou pak 2 l dobré? Bylo by to třeba rychlejší?

  Koukám na konkurenci. Tefal má 4 l smaltovaný nebo teflonový hrnec, který lze postavit i na sporák bez víka. Bohužel, hodně lidí píše, že kvalita je mizerná a doporučují dobrou prohlídku kupovaného kusu (existuje v provedení I. a II. jakost - tak asi pozor při nákupu). Nicméně hodnocení vysoké. Prý velký objem hrnce.

  Pak je tady De Gusto Removar, pěkný obdélníkový pekáček a za babku. Podle recenzí funguje se štěstím týden, nádoba vydrží rok. A chybka, jak je velký, tak je při pečení studený, takže se jídlo nepeče zespoda. Katastrofa.

  Nově je tady ETA 0133. Prý podobná remoska tady byla před 50 lety. My měli čtvercovou remosku v ETA robotu a fungovala roky dobře. (Má jít snad o tuto?) Nyní tedy čtvercový hrnec, patrně hliník-teflon, okénko, slabší výkon než originál Remoska. Vadí to? Nikde nevidím recenze. Asi novinka. Neznáte ji někdo? Čtverec je prý dobrý na buchty. Jen mám informace, že ETA skončila s výrobou v Česku a jde tak asi o Made in China. Nevíte kde se vyrábí a v jaké kvalitě? Co doporučujete?

0/0
28.7.2014 8:02

K73a97r27e19l 26D69r43d85a 6674702547

Aha, bylo to tady před měsícem. A ETA odkazuje opravdu na pečenku, kterou znám. Nicméně v diskusi je opět, že ETA již patrně nemá výrobu v Česku, ale v Číně.

http://bydleni.idnes.cz/remoska-a-pecenka-0er-/spotrebice.aspx?c=A140524_192224_spotrebice_rez

0/0
28.7.2014 8:14

T32o20m20á38š 61L24u42d90v80í98k 5280448633656

Výroba ETA je skutečně Čína, mám to kousek do Hlinska, navíc tam pracovali příbuzní, tak to vím. 

Já bych se obešel i bez průzoru, ale ten teflon nesnesu. Čili zatím nic.

0/0
28.7.2014 8:30

K43a63r49e51l 81D97r52d98a 6604582127

Okouknu ten smaltovaný Tefal. To by bylo řešení jak se vyhnout teflonu.

  Mám známého, mladý kluk. Vzal brigádu, dělal měsíc ředitele v Hlinsku a byl tam na to, aby místním rozdal výpovědi. Měl za to ranec. Matka na něj byla hrdá, že to dotáhl na ředitele. :-P K neuvěření, na co jsou někteří Češi hrdí. ;-D

  (Obchodnická rodina, s morálkou kapku mimo.)

0/0
28.7.2014 13:13

K43a38r74e11l 70D13r18d21a 6474862287

A už nemám co okukovat. Tefal Uniflex je většinou nedostupný a smalt je jen jako povrchová úprava. Uvnitř je vrstva Prometal s teplotním bodem uprostřed. Vypadá to jako teflon. Jak se to od teflonu liší netuším. Prometal má být odolný i na kovové nástroje. Výrobky propaguje Jamie Oliver. Ale zda jde o "zdravější řešení" než teflon nevím.

  K dražší verzi je plastové víko s kterým se to dává do lednice. Takže je všude plno fotek "zdánlivě bílého smaltovaného hrnce". Ale je to jen to plastové víko.

  Jinak koukám na multifunkční hrnce, hrnce pro pomalé vaření... a všude teflon. Posledně jsem nechal novou teflonovou pánvičku v myčáku pár dní odmáčet. Hliník pod teflonem zoxidoval, naboptnal a teflon se na pár místech odloupl, teď mi asi padá do jídla - což prý není na závadu, podle zastánců teflonu. Nádobí pro radost. :-P

  Teflonová Remoska mi ale přijde dost kvalitní. Oproti této pánvičce z LIDLu, rozdíl o dvě třídy. ;-)

0/0
28.7.2014 14:29

I98v76a15n84a 25N72o78v24a91k97o97v73a 2612142989312

Crock pot nema reflon, ale kramickou misu, ale neni to na peceni, jen na duseni.

0/0
28.7.2014 23:10

K27a29r71e33l 66D21r77d13a 6224972617

Ano, mám tam chybu. U hrnců na pomalé vaření je zpravidla keramická mísa. Já uvažoval multifunkční hrnce, kde se dá i zapékat a ty mají teflon.

0/0
29.7.2014 8:41

T16o96m57á41š 54S53k95á75l31a 6518157

taky sem koukal po pánvích, pekáčích a nakonec i multifunkčních. A skončil sem u nových Remosek. Velká mi přijde celkem dost. Na kachnu to možná není, ale kilo masa zapeče. Funguje jak má, okénko netřeba (pamatuju si ho na starých, ale způsobovalo, ze to peklo po okrajích a zhora ne a každej to přikrýval alobalem, aby to peklo rovnoměrně). Otevírat opravdu netřeba. Zkoušel jsem to prvních pár pokusu kvůli míchání, podlívání a tak. Ale vůbec to není potřeba. Je to systém vložit jídlo a zapomenout. Ještě se mi nepovedlo nic připálit. Trochu způsobené tím, že je pomalejší. Popravdě kdybych o to stál, koupím druhou :) protože jediná nevýhoda, kterou to má, je mám jen jednu a nemůžu v druhé udělat přílohu (brambory, hranolky, rýže).Taky není potřeba vůbec žádný olej.

+1/0
29.7.2014 12:18

K92a67r83e87l 78D87r51d40a 6754372187

Na přílohu užíváme recept: pokrájené brambory, navrch dát kotlety nebo pečeni, zalít smetanou. Je z toho pečeně se smetanovými brambory. ;-)

  V Británii měli přípravek, který rozdělí nádobu napolovic. Vkládací miska o rozměru 1/2 nádoby. Rozdělí se tak příloha a maso. Nakoupit to šlo v Británii - firma Lakeland. U nás je jen komínek pro bábovky. Jenže to bývalo pro starší typ Remosky. Již jsem to nenašel.

  Na diskusi radí používat kdejaké zapékací misky. Asi by se to dalo vyřešit i takto.

  Jinak mají v Británii košíčky. Maso neleží v tuku a tuk odkapává. Případně pizza je rychleji upečená.

http://www.youtube.com/watch?v=W_ZEg5Vn8sY  

http://www.lakeland.co.uk/brands/remoska?intcmp=INTSRCH:remoska

0/0
29.7.2014 19:45

K98a19r89e29l 67D55r74d20a 6934172227

U nových Remosek mě odrazuje ten plastový podstavec. Opravdu ten plast drží při těch teplotách? Není třeba se bát?

  V diskusi dokonce radí, koupit si ještě jeden podstavec na odkládání horkého víka.

0/0
29.7.2014 19:49

P59e79t61r 84V10y49t42i16s59k12a 4542949761666

Nevim ale UK jsem projel a remosku nevidel tak kde teda to vyvazeji

0/−2
28.7.2014 0:31

T40o98m36á89š 33S34k56á31l39a 6698497

tos prolízal lidem baráky, jo? :)

0/0
29.7.2014 12:21

M42i45c63h76a18e75l75a 94N97o60v71á37k98o35v65á 3393360939115

Výhradním prodejcem v UK je firma Lakeland, můžete se podívat na jejich internetové stránky :-)

0/0
30.7.2014 13:47

R49o17m44a33n 89H87o44r20n66í27k 2885352334391

Mám Remosku Grand (typ II S, příkon 650W) se smaltovaným víkem šedé barvy a bílým textem přes šablonu. Stará je víc jak 40 let, přesto slouží dodnes perfektně R^

+3/0
28.7.2014 0:14

K55a39r10e10l 70K94a34š46t29a10n 9718421481646

"Licenci na výrobu koupil technik Jiří Blažek vlastně náhodou, když se neúspěšně snažil pořídit náhradní díly ke staré remosce."

Škoda, že se neúspěšně nesnažil pořídit náhradní díly k Tatře...

+5/−1
27.7.2014 23:27

R61o33m97a89n 90H13o75r47n91í37k 2295522274861

Tatra tehdy byla ještě docela zdravá. Ale líbilo by se mi, kdyby se zachovala i výroba osobních aut a vlastně i motorů vzduchem chlazených. V tom měla Tatra velkou výhodu, prostě nezamrzla ani na Sibiři (jedině snad akorát nafta).

+2/0
28.7.2014 0:09
Foto

M41a83r40t42i82n 11O75c95h 7199104355936

Teflonový povrch je dávno překonaný.

0/−3
27.7.2014 23:01

V53l81a96s14t88i26m12i71l 11S64v64o36b42o47d52a 7633618175434

Jaký geniální povrch jej překonal?

+3/0
27.7.2014 23:10

R75o80m29a41n 68H87o11r15n81í60k 2575122794901

Asi myslí keramiku

0/0
28.7.2014 0:00

I76v81o 17H48a54b31e48r37l70a38n21d 9384779279749

Zkušenosti s důchodci z kultůráků promluvily...

0/−1
28.7.2014 7:07
Foto

D42a57n66a 46H73a85n95g77e10b77r71a30u37k 7111669292139

Ja jsem si ji objednala v Nemecku pres internet na Remoska Deutschland. Peceni si bez ni nedovedu predstavit. Maso mi chutna lip nez z trouby, spotrebuje malo proudu, genialni vynalez.

+4/−2
27.7.2014 22:54

I17v34a62n56a 75N80o53v68a87k53o42v90a 2702392759712

Me u ni stve ta hlinikovo mizerne poteflonova nadoba. Kdyby byla z nerezu dala by se dat i normalne do mycky.

+2/−1
27.7.2014 22:50

T36o63m85á24š 54L23u54d12v94í20k 5690538523766

Tak. Viko je nerez ale nadoba Al s teflonem - proc? Az udelaji nerez nadobu, zacnu o porizeni Remosky uvazovat.

0/0
27.7.2014 22:53

V17l42a37s54t19i73m20i49l 79S11v90o64b29o27d18a 7343678865114

Vy jste teda týpci. Teda týpkyně a týpek :-). Když to bude z nerezu, půjde to hodně blbě umejt, jako když to bylo z hliníku. Ale nevím, myčku nemám, třeba to dává, fakt nevím. Ale jedno vím jistě: s tím teflonem je ruční umytí úplná brnkačka ;-).

+2/0
27.7.2014 23:09

T89o60m38á39š 64L27u91d78v48í12k 5720848423976

Mam nerez hrnce a s mytim nemam problem - a umim i rucne. :)

0/0
27.7.2014 23:16

I43v10a64n83a 37N11o31v62a61k53o45v43a 2532322889812

Ja jsem uz vsechny teflonove a keramicke panve vyhazela a vratila se k nerezove. Mycka ji umyje uplne normalne.

0/0
27.7.2014 23:18

Z77d12e45n85ě65k 74W26e80r98n24h53a55r27t 6697405972278

Protože princip remosky je ve správném poměru přímo vyzářeného tepla z víka a tepla přeneseného stěnami nádoby. Proto není možné použít libovolné materiály.

+3/0
27.7.2014 23:34

R78o85m28a74n 33H13o12r73n87í39k 2745762204811

Na to by šla použít třeba tvrdě chromovaná měď (má ještě lepší tepelnou vodivost). No, ale pak ta cena...

0/0
28.7.2014 0:04

L57i35b26u22š89e 17N40o62v57o44t88n67á 8555121165187

Remosku pamatuji od svých mladých let. Pak již jako vdaná jsem si ji koupila. Posléze jsem ji dala dceři a koupila si novou teflonovou. Nějak mi nevyhovuje, použila jsem ji jen dvakrát. Za starou klasiku dám ruku do ohně.

+1/0
27.7.2014 22:39
Foto

D15a35n74a 13H54a14n19g94e59b36r21a81u63k 7111379512339

Mne ta teflonova vyhovuje, nic se nelepi, parada.

+1/0
27.7.2014 22:55

T47o43m73á68š 44S23k84á36l71a 6558647

a hlavně snižuje cenu tak, že když už se nějak zničí, koupí se nová. Pánve taky měním co 5 let. To se i při sebelepší údržbě zničí.

0/0
29.7.2014 12:33

H27a88n23a 43F27i85n33k66o70v83á 1176545804226

Mám remosku starou asi 30 let a v kuchyni bych se bez ní neobešla! R^R^R^:-)

+7/0
27.7.2014 22:30

P13a93v56e14l 50K74o79s87e39k 4135773686745

Paráda, podle fotek poctivá ruční práce! Proto jsou tak drahé.

+5/0
27.7.2014 22:16

K66a40r88o68l76í46n49a 93S19e32m68e29r83á51k28o66v75á 4582660241627

Výpečky z Remosky jsou nejlepší; v troubě je nikdy neudělám takové jako pod pokličkou Remosky.

+3/0
27.7.2014 22:10
Foto

D11a81n42a 24H50a23n52g18e35b13r23a17u64k 7911399272769

Protoze se pecou a dusi zaroven.

+2/0
27.7.2014 22:56

P22e44t65r 53V62l94c27e15k 5602145875847

Takže  soudruzi nedělali jenom chyby  :-)

+6/0
27.7.2014 22:02

P26a74v51e76l 86K85r44a32u98s 8793660245431

Tak samozřejmě že né. Problém byl v centrálním plánování a snaha utnou tipec každému kdo vyčníval z řady, byť jen tím, že přinášel nové nápady... Určitě bychom našli víc výrobků, které slouží do dnes. Nebo na trhu prostě už chybí.

+4/0
27.7.2014 22:04

P25e69t43r 63V74l46c40e89k 5572505665267

spíš chyběla motivace k inovování

+1/0
27.7.2014 22:07

H87e61l55e95n46a 56M30a24c38k94o71v74á 6631746986

Vždyť tu nežili jenom soudruzi. Žila zde i spousta normálních a chytrých lidí a Remoska je dítě jednoho z nich.

0/0
27.7.2014 23:42

P78e35t98r 43V54l81c38e13k 5702445435547

samozřejmě, nejsem padlý na hlavu, soudruzi  byli v menšině......ale když se bavíme o šmejdech a fušeřinách za socialismu, nikdy se neřekne, že to je dílem nestraníků, vždycky jsou vinni komunisté.....;-D

0/0
27.7.2014 23:48

T31o46m54á84š 84L93u36d30v69í56k 5700528833296

Oni tomu sefovali. ;)

0/0
27.7.2014 23:55







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.