Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Remoska dostala jméno před padesáti lety, vyváží se hlavně do Británie

Její obsluha i údržba je jednoduchá, spotřeba energie nízká a životnost dlouhá. Remoska, malá přenosná elektrická pečicí mísa či pánev, je součástí řady kuchyní již 60 let. Jedná se o český vynález a její ochranná známka byla zapsána takřka přesně před padesáti lety, 21. července 1964.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K74a70r91e83l 27D44r88d67a 6224682887

Dva zajímavé dotazy. Dobrý den, chci se zeptat, když píšete že Remoska nahradí mikrovlnou troubu, jestli se dá v Remosce ohřívat porce jídla i s talířem?

  Remoska: Dobrý den, do el. pečící mísy zn. Remoska můžete vložit talíř s jídlem a ohřát jej. Aby jste nepoškodila nepřilnavou vrstvu na dně, je dobré na dno mísy vložit pečící papír.

  Dobrý den, chci se zeptat jestli se může použít mísa od Remosky R22 teflon na plynovém sporáku např. na osmažení cibulky?

  Remoska: Dobrý den, obecně nedoporučujeme našim zákazníkům používat mísy pro vaření na plynových sporácích. Mísy nemají zesílená dna a mohlo by dojít k jejich deformaci.

  Jinak jsou již v prodeji nízké mísy k novým Remoskám.

0/0
29.7.2014 20:33

K29a32r56e95l 36D74r12d28a 6174492257

Remoska chystá inovaci výroby a bude dělat od roku 2014 u nových Remosek 3-4 vrstvý teflon. Takto popisují jeho parametry teflonu:

  "Dobrý den, není "teflon" jako Teflon. Naše firma používá nepřilnavý materiál značky Teflon od firmy DuPont, která vyrábí jeden z nejkvalitnějších nepřilnavých povrchů na světě. Výrobky se zárukou kvality jsou označeny nálepkou DuPont(TM)Teflon (doporučujeme při nákupu kontrolovat). Nerezový materiál pro el. pečící mísy není vhodný, protože je horší vodič tepla než hliník."

  "Dobrý den, u nyní nabízených el. pečících mís Remoska je aplikován dvouvrstvý antiadhezivní povrch Teflon DuPont Classic, jehož maximální bezpečná teplota je 260° C a životnost je cca 5 let. U el. pečících mís Remoska je životnost antiadhezivního povrchu mnohem delší, protože mísy nejsou mechanicky namáhány na otěr, jako např. u pánví apod. Životnost je také ovlivněna zacházením a používáním správného náčiní (dřevo, plast).

   Realizujeme nákup nových technologií pro aplikaci vícevrstvého antiadhezivního povrchu (3 až 4 vrstvy) pro stávající provedení el. pečících mís Remoska."

0/0
29.7.2014 20:07

K32a42r79e67l 73V44a98c36h46u92t 9953472529153

Remosku používáme také a rádi...R^;-) ... Ale všimnul jsem si reklamy na podobný výrobek tuším od Tefalu (Prý: Hrnec pečící Tefal SK 5005 - de facto pečící pánev)... :-/ ... tak by mne zajímalo, zda je to (či není) porušení licence?!!

0/0
28.7.2014 13:45

K38a29r18e67l 41D29r68d48a 6704512227

Ten Tefal je na principu Remosky, tedy ne pánev. Obchodníci tomu říkají "tefloska". Konkurenční provedení. Patrně princip není patentován. V Česku existovalo víc podobných výrobků a výrobců. Nyní je zde i konkurenční ETA.

0/0
28.7.2014 14:33

P10a75v20e98l 53O94d90r15a59z48i59l 6134599697540

Patentová práva mají omezenou trvanlivost a po uplynutí chráněné doby už je nelze prodloužit ani obnovit.

0/0
29.7.2014 11:16

K67a85r32e95l 32D84r14d89a 6974542937

Na diskusi Remosky je dotaz na porovnání s Tefalem. Prý jde o napodobeninu Remosky a nebudou se ke konkurenci vyjadřovat.

0/0
29.7.2014 19:55

T60o75m29á55š 82S71k38á55l73a 6688887

navíc nová Remoska je z nich nejlepší :) Ale pečící pánev je něco jiného, pánev hřeje zespodu. Remosky hřejou z víka zatímco "hrnec" jen rozvádí teplo. Pánve jsou problematické, protože se lokálně připalují, ale zase můžete (musíte) míchat. V Remosce míchat nelze.

0/0
29.7.2014 11:59

M36i92l97e14n41a 92K66l78o26u57č96k86o61v82á 1264743291360

Bezvadná vec mam jeste tu ze 70.let,dceři jsemkoupila novou a sama si ji letos koupim taky.

+1/0
28.7.2014 9:43

A95l84e21x53a59n43d25r 85K13o64s86t74k14a 5959846779586

Remoska, geniální věcička.. Hodíte do ní maso, po chvilce pečení přidáte brambory.. A s minimálním hlídáním máte jídlo a zasviní se při tom jedna nádoba remosky a jedna vidlička na píchání/otáčení.. Zato uhlídat teplotu v troubě, aby se maso udělalo tak nádherně měkké je děsná fuška :)

+3/0
28.7.2014 8:13

K38a96r27e53l 20D33r29d38a 6454622887

Váhám, potřeboval bych nakupovat, ale zdravé vaření se má obejít bez teflonu. Ten teflon je ale na údržbu opravdu fajn. (Hlavně jak na něj kdejaká kuchta vezme ocelovou škrabku. Na to existují náhradní nádoby za 1000,-. Prosím, dámy, na hliník a teflon volte jemnější nástroje, než kovové.) ;-D

  Nepřítomnost okénka u nových Remosek mi hodně vadí. Mám zkušenost, že se to víko nesmí odklápět, takže bez okénka si budu připadat jak slepý a časté odklápění pečení naruší. Má smysl volit 2 l hrnec, třeba jako doplněk k 4 l? Ty 4 l mi přijdou dost maličké. K čemu jsou pak 2 l dobré? Bylo by to třeba rychlejší?

  Koukám na konkurenci. Tefal má 4 l smaltovaný nebo teflonový hrnec, který lze postavit i na sporák bez víka. Bohužel, hodně lidí píše, že kvalita je mizerná a doporučují dobrou prohlídku kupovaného kusu (existuje v provedení I. a II. jakost - tak asi pozor při nákupu). Nicméně hodnocení vysoké. Prý velký objem hrnce.

  Pak je tady De Gusto Removar, pěkný obdélníkový pekáček a za babku. Podle recenzí funguje se štěstím týden, nádoba vydrží rok. A chybka, jak je velký, tak je při pečení studený, takže se jídlo nepeče zespoda. Katastrofa.

  Nově je tady ETA 0133. Prý podobná remoska tady byla před 50 lety. My měli čtvercovou remosku v ETA robotu a fungovala roky dobře. (Má jít snad o tuto?) Nyní tedy čtvercový hrnec, patrně hliník-teflon, okénko, slabší výkon než originál Remoska. Vadí to? Nikde nevidím recenze. Asi novinka. Neznáte ji někdo? Čtverec je prý dobrý na buchty. Jen mám informace, že ETA skončila s výrobou v Česku a jde tak asi o Made in China. Nevíte kde se vyrábí a v jaké kvalitě? Co doporučujete?

0/0
28.7.2014 8:02

K11a82r84e60l 91D24r23d80a 6364282417

Aha, bylo to tady před měsícem. A ETA odkazuje opravdu na pečenku, kterou znám. Nicméně v diskusi je opět, že ETA již patrně nemá výrobu v Česku, ale v Číně.

http://bydleni.idnes.cz/remoska-a-pecenka-0er-/spotrebice.aspx?c=A140524_192224_spotrebice_rez

0/0
28.7.2014 8:14

T96o89m64á84š 29L11u11d75v95í43k 5380978313316

Výroba ETA je skutečně Čína, mám to kousek do Hlinska, navíc tam pracovali příbuzní, tak to vím. 

Já bych se obešel i bez průzoru, ale ten teflon nesnesu. Čili zatím nic.

0/0
28.7.2014 8:30

K37a86r90e62l 86D83r48d79a 6294172457

Okouknu ten smaltovaný Tefal. To by bylo řešení jak se vyhnout teflonu.

  Mám známého, mladý kluk. Vzal brigádu, dělal měsíc ředitele v Hlinsku a byl tam na to, aby místním rozdal výpovědi. Měl za to ranec. Matka na něj byla hrdá, že to dotáhl na ředitele. :-P K neuvěření, na co jsou někteří Češi hrdí. ;-D

  (Obchodnická rodina, s morálkou kapku mimo.)

0/0
28.7.2014 13:13

K32a83r67e29l 82D62r35d57a 6144102857

A už nemám co okukovat. Tefal Uniflex je většinou nedostupný a smalt je jen jako povrchová úprava. Uvnitř je vrstva Prometal s teplotním bodem uprostřed. Vypadá to jako teflon. Jak se to od teflonu liší netuším. Prometal má být odolný i na kovové nástroje. Výrobky propaguje Jamie Oliver. Ale zda jde o "zdravější řešení" než teflon nevím.

  K dražší verzi je plastové víko s kterým se to dává do lednice. Takže je všude plno fotek "zdánlivě bílého smaltovaného hrnce". Ale je to jen to plastové víko.

  Jinak koukám na multifunkční hrnce, hrnce pro pomalé vaření... a všude teflon. Posledně jsem nechal novou teflonovou pánvičku v myčáku pár dní odmáčet. Hliník pod teflonem zoxidoval, naboptnal a teflon se na pár místech odloupl, teď mi asi padá do jídla - což prý není na závadu, podle zastánců teflonu. Nádobí pro radost. :-P

  Teflonová Remoska mi ale přijde dost kvalitní. Oproti této pánvičce z LIDLu, rozdíl o dvě třídy. ;-)

0/0
28.7.2014 14:29

I98v81a57n90a 43N71o83v62a39k64o37v31a 7270482449913

Crock pot nema reflon, ale kramickou misu, ale neni to na peceni, jen na duseni.

0/0
28.7.2014 23:10

K27a70r57e49l 36D77r26d17a 6764602747

Ano, mám tam chybu. U hrnců na pomalé vaření je zpravidla keramická mísa. Já uvažoval multifunkční hrnce, kde se dá i zapékat a ty mají teflon.

0/0
29.7.2014 8:41

T72o73m26á37š 10S33k81á86l12a 6908887

taky sem koukal po pánvích, pekáčích a nakonec i multifunkčních. A skončil sem u nových Remosek. Velká mi přijde celkem dost. Na kachnu to možná není, ale kilo masa zapeče. Funguje jak má, okénko netřeba (pamatuju si ho na starých, ale způsobovalo, ze to peklo po okrajích a zhora ne a každej to přikrýval alobalem, aby to peklo rovnoměrně). Otevírat opravdu netřeba. Zkoušel jsem to prvních pár pokusu kvůli míchání, podlívání a tak. Ale vůbec to není potřeba. Je to systém vložit jídlo a zapomenout. Ještě se mi nepovedlo nic připálit. Trochu způsobené tím, že je pomalejší. Popravdě kdybych o to stál, koupím druhou :) protože jediná nevýhoda, kterou to má, je mám jen jednu a nemůžu v druhé udělat přílohu (brambory, hranolky, rýže).Taky není potřeba vůbec žádný olej.

+1/0
29.7.2014 12:18

K85a44r61e39l 91D29r39d96a 6644242907

Na přílohu užíváme recept: pokrájené brambory, navrch dát kotlety nebo pečeni, zalít smetanou. Je z toho pečeně se smetanovými brambory. ;-)

  V Británii měli přípravek, který rozdělí nádobu napolovic. Vkládací miska o rozměru 1/2 nádoby. Rozdělí se tak příloha a maso. Nakoupit to šlo v Británii - firma Lakeland. U nás je jen komínek pro bábovky. Jenže to bývalo pro starší typ Remosky. Již jsem to nenašel.

  Na diskusi radí používat kdejaké zapékací misky. Asi by se to dalo vyřešit i takto.

  Jinak mají v Británii košíčky. Maso neleží v tuku a tuk odkapává. Případně pizza je rychleji upečená.

http://www.youtube.com/watch?v=W_ZEg5Vn8sY  

http://www.lakeland.co.uk/brands/remoska?intcmp=INTSRCH:remoska

0/0
29.7.2014 19:45

K64a86r38e38l 28D53r31d65a 6494242827

U nových Remosek mě odrazuje ten plastový podstavec. Opravdu ten plast drží při těch teplotách? Není třeba se bát?

  V diskusi dokonce radí, koupit si ještě jeden podstavec na odkládání horkého víka.

0/0
29.7.2014 19:49

P95e20t87r 23V36y37t97i45s60k41a 4112389841226

Nevim ale UK jsem projel a remosku nevidel tak kde teda to vyvazeji

0/−2
28.7.2014 0:31

T86o96m84á95š 77S79k94á60l81a 6188397

tos prolízal lidem baráky, jo? :)

0/0
29.7.2014 12:21

M97i71c14h37a65e46l51a 74N12o47v50á50k78o92v12á 3973280629585

Výhradním prodejcem v UK je firma Lakeland, můžete se podívat na jejich internetové stránky :-)

0/0
30.7.2014 13:47
Foto

R63o58m53a26n 40H56o45r68n70í44k 2865452384781

Mám Remosku Grand (typ II S, příkon 650W) se smaltovaným víkem šedé barvy a bílým textem přes šablonu. Stará je víc jak 40 let, přesto slouží dodnes perfektně R^

+3/0
28.7.2014 0:14

K82a38r64e93l 18K93a94š59t62a81n 9738461561166

"Licenci na výrobu koupil technik Jiří Blažek vlastně náhodou, když se neúspěšně snažil pořídit náhradní díly ke staré remosce."

Škoda, že se neúspěšně nesnažil pořídit náhradní díly k Tatře...

+5/−1
27.7.2014 23:27
Foto

R13o74m80a75n 97H32o54r80n54í55k 2725792304761

Tatra tehdy byla ještě docela zdravá. Ale líbilo by se mi, kdyby se zachovala i výroba osobních aut a vlastně i motorů vzduchem chlazených. V tom měla Tatra velkou výhodu, prostě nezamrzla ani na Sibiři (jedině snad akorát nafta).

+2/0
28.7.2014 0:09
Foto

M79a40r25t12i22n 70O94c63h 7479134205686

Teflonový povrch je dávno překonaný.

0/−3
27.7.2014 23:01

V62l14a94s70t52i93m10i38l 65S95v62o20b46o15d34a 7123828195304

Jaký geniální povrch jej překonal?

+3/0
27.7.2014 23:10
Foto

R37o72m28a78n 32H66o70r33n84í20k 2485372774651

Asi myslí keramiku

0/0
28.7.2014 0:00

I39v69o 50H84a82b12e78r79l90a20n83d 9764149659169

Zkušenosti s důchodci z kultůráků promluvily...

0/−1
28.7.2014 7:07
Foto

D46a91n80a 37H81a81n94g44e34b71r14a81u69k 7241289272679

Ja jsem si ji objednala v Nemecku pres internet na Remoska Deutschland. Peceni si bez ni nedovedu predstavit. Maso mi chutna lip nez z trouby, spotrebuje malo proudu, genialni vynalez.

+4/−2
27.7.2014 22:54

I83v54a17n45a 82N27o10v16a51k57o80v17a 7940542629143

Me u ni stve ta hlinikovo mizerne poteflonova nadoba. Kdyby byla z nerezu dala by se dat i normalne do mycky.

+2/−1
27.7.2014 22:50

T27o48m27á67š 10L94u82d43v34í25k 5230788303186

Tak. Viko je nerez ale nadoba Al s teflonem - proc? Az udelaji nerez nadobu, zacnu o porizeni Remosky uvazovat.

0/0
27.7.2014 22:53

V64l72a92s25t91i58m57i70l 62S74v79o30b40o34d23a 7363398265504

Vy jste teda týpci. Teda týpkyně a týpek :-). Když to bude z nerezu, půjde to hodně blbě umejt, jako když to bylo z hliníku. Ale nevím, myčku nemám, třeba to dává, fakt nevím. Ale jedno vím jistě: s tím teflonem je ruční umytí úplná brnkačka ;-).

+2/0
27.7.2014 23:09

T76o52m74á10š 59L67u88d70v72í20k 5660148303856

Mam nerez hrnce a s mytim nemam problem - a umim i rucne. :)

0/0
27.7.2014 23:16

I42v91a18n24a 78N61o13v56a55k85o52v86a 7780632589303

Ja jsem uz vsechny teflonove a keramicke panve vyhazela a vratila se k nerezove. Mycka ji umyje uplne normalne.

0/0
27.7.2014 23:18

Z97d85e95n38ě53k 65W89e72r42n57h13a87r83t 6607945702598

Protože princip remosky je ve správném poměru přímo vyzářeného tepla z víka a tepla přeneseného stěnami nádoby. Proto není možné použít libovolné materiály.

+3/0
27.7.2014 23:34
Foto

R44o96m42a15n 22H60o64r47n29í96k 2885572714871

Na to by šla použít třeba tvrdě chromovaná měď (má ještě lepší tepelnou vodivost). No, ale pak ta cena...

0/0
28.7.2014 0:04

L34i22b52u21š80e 17N91o41v76o12t44n80á 8305581255717

Remosku pamatuji od svých mladých let. Pak již jako vdaná jsem si ji koupila. Posléze jsem ji dala dceři a koupila si novou teflonovou. Nějak mi nevyhovuje, použila jsem ji jen dvakrát. Za starou klasiku dám ruku do ohně.

+1/0
27.7.2014 22:39
Foto

D93a89n80a 37H43a66n25g25e85b34r41a89u33k 7681109252709

Mne ta teflonova vyhovuje, nic se nelepi, parada.

+1/0
27.7.2014 22:55

T68o77m75á40š 48S24k62á66l12a 6308407

a hlavně snižuje cenu tak, že když už se nějak zničí, koupí se nová. Pánve taky měním co 5 let. To se i při sebelepší údržbě zničí.

0/0
29.7.2014 12:33

H69a40n39a 15F31i57n12k98o75v44á 1536675954376

Mám remosku starou asi 30 let a v kuchyni bych se bez ní neobešla! R^R^R^:-)

+7/0
27.7.2014 22:30

P35a55v75e11l 18K18o11s29e20k 4615803496405

Paráda, podle fotek poctivá ruční práce! Proto jsou tak drahé.

+5/0
27.7.2014 22:16

K54a74r28o70l41í46n84a 55S54e93m35e68r75á65k10o48v35á 4242190781137

Výpečky z Remosky jsou nejlepší; v troubě je nikdy neudělám takové jako pod pokličkou Remosky.

+3/0
27.7.2014 22:10
Foto

D23a67n85a 64H93a21n38g49e30b77r34a81u26k 7561339572739

Protoze se pecou a dusi zaroven.

+2/0
27.7.2014 22:56

P22e31t21r 81V80l60c50e42k 5422525115807

Takže  soudruzi nedělali jenom chyby  :-)

+6/0
27.7.2014 22:02

P83a46v70e69l 37K41r17a41u15s 8473340565151

Tak samozřejmě že né. Problém byl v centrálním plánování a snaha utnou tipec každému kdo vyčníval z řady, byť jen tím, že přinášel nové nápady... Určitě bychom našli víc výrobků, které slouží do dnes. Nebo na trhu prostě už chybí.

+4/0
27.7.2014 22:04

P33e26t11r 85V58l18c75e90k 5612125875677

spíš chyběla motivace k inovování

+1/0
27.7.2014 22:07

H31e41l16e45n32a 61M68a36c68k46o41v63á 6221876256

Vždyť tu nežili jenom soudruzi. Žila zde i spousta normálních a chytrých lidí a Remoska je dítě jednoho z nich.

0/0
27.7.2014 23:42

P26e25t68r 74V96l64c75e56k 5442495565827

samozřejmě, nejsem padlý na hlavu, soudruzi  byli v menšině......ale když se bavíme o šmejdech a fušeřinách za socialismu, nikdy se neřekne, že to je dílem nestraníků, vždycky jsou vinni komunisté.....;-D

0/0
27.7.2014 23:48

T43o34m88á31š 44L82u12d16v10í10k 5950828853646

Oni tomu sefovali. ;)

0/0
27.7.2014 23:55





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.