Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Remoska dostala jméno před padesáti lety, vyváží se hlavně do Británie

Její obsluha i údržba je jednoduchá, spotřeba energie nízká a životnost dlouhá. Remoska, malá přenosná elektrická pečicí mísa či pánev, je součástí řady kuchyní již 60 let. Jedná se o český vynález a její ochranná známka byla zapsána takřka přesně před padesáti lety, 21. července 1964.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K58a15r47e54l 73D85r58d25a 6374652527

Dva zajímavé dotazy. Dobrý den, chci se zeptat, když píšete že Remoska nahradí mikrovlnou troubu, jestli se dá v Remosce ohřívat porce jídla i s talířem?

  Remoska: Dobrý den, do el. pečící mísy zn. Remoska můžete vložit talíř s jídlem a ohřát jej. Aby jste nepoškodila nepřilnavou vrstvu na dně, je dobré na dno mísy vložit pečící papír.

  Dobrý den, chci se zeptat jestli se může použít mísa od Remosky R22 teflon na plynovém sporáku např. na osmažení cibulky?

  Remoska: Dobrý den, obecně nedoporučujeme našim zákazníkům používat mísy pro vaření na plynových sporácích. Mísy nemají zesílená dna a mohlo by dojít k jejich deformaci.

  Jinak jsou již v prodeji nízké mísy k novým Remoskám.

0/0
29.7.2014 20:33

K76a37r45e22l 19D14r95d16a 6864692817

Remoska chystá inovaci výroby a bude dělat od roku 2014 u nových Remosek 3-4 vrstvý teflon. Takto popisují jeho parametry teflonu:

  "Dobrý den, není "teflon" jako Teflon. Naše firma používá nepřilnavý materiál značky Teflon od firmy DuPont, která vyrábí jeden z nejkvalitnějších nepřilnavých povrchů na světě. Výrobky se zárukou kvality jsou označeny nálepkou DuPont(TM)Teflon (doporučujeme při nákupu kontrolovat). Nerezový materiál pro el. pečící mísy není vhodný, protože je horší vodič tepla než hliník."

  "Dobrý den, u nyní nabízených el. pečících mís Remoska je aplikován dvouvrstvý antiadhezivní povrch Teflon DuPont Classic, jehož maximální bezpečná teplota je 260° C a životnost je cca 5 let. U el. pečících mís Remoska je životnost antiadhezivního povrchu mnohem delší, protože mísy nejsou mechanicky namáhány na otěr, jako např. u pánví apod. Životnost je také ovlivněna zacházením a používáním správného náčiní (dřevo, plast).

   Realizujeme nákup nových technologií pro aplikaci vícevrstvého antiadhezivního povrchu (3 až 4 vrstvy) pro stávající provedení el. pečících mís Remoska."

0/0
29.7.2014 20:07

K58a31r76e60l 45V16a71c49h52u20t 9873422629323

Remosku používáme také a rádi...R^;-) ... Ale všimnul jsem si reklamy na podobný výrobek tuším od Tefalu (Prý: Hrnec pečící Tefal SK 5005 - de facto pečící pánev)... :-/ ... tak by mne zajímalo, zda je to (či není) porušení licence?!!

0/0
28.7.2014 13:45

K38a56r63e22l 51D60r29d96a 6404832917

Ten Tefal je na principu Remosky, tedy ne pánev. Obchodníci tomu říkají "tefloska". Konkurenční provedení. Patrně princip není patentován. V Česku existovalo víc podobných výrobků a výrobců. Nyní je zde i konkurenční ETA.

0/0
28.7.2014 14:33

P30a88v86e39l 25O93d82r61a51z27i76l 6724259637810

Patentová práva mají omezenou trvanlivost a po uplynutí chráněné doby už je nelze prodloužit ani obnovit.

0/0
29.7.2014 11:16

K64a91r58e79l 36D83r35d34a 6764512737

Na diskusi Remosky je dotaz na porovnání s Tefalem. Prý jde o napodobeninu Remosky a nebudou se ke konkurenci vyjadřovat.

0/0
29.7.2014 19:55

T77o39m15á68š 16S69k56á62l14a 6328797

navíc nová Remoska je z nich nejlepší :) Ale pečící pánev je něco jiného, pánev hřeje zespodu. Remosky hřejou z víka zatímco "hrnec" jen rozvádí teplo. Pánve jsou problematické, protože se lokálně připalují, ale zase můžete (musíte) míchat. V Remosce míchat nelze.

0/0
29.7.2014 11:59

M29i63l32e57n26a 67K48l75o15u45č45k78o44v65á 1254743901420

Bezvadná vec mam jeste tu ze 70.let,dceři jsemkoupila novou a sama si ji letos koupim taky.

+1/0
28.7.2014 9:43

A49l62e13x14a90n27d41r 87K72o86s70t13k19a 5929346119866

Remoska, geniální věcička.. Hodíte do ní maso, po chvilce pečení přidáte brambory.. A s minimálním hlídáním máte jídlo a zasviní se při tom jedna nádoba remosky a jedna vidlička na píchání/otáčení.. Zato uhlídat teplotu v troubě, aby se maso udělalo tak nádherně měkké je děsná fuška :)

+3/0
28.7.2014 8:13

K36a10r16e30l 12D75r60d82a 6344112347

Váhám, potřeboval bych nakupovat, ale zdravé vaření se má obejít bez teflonu. Ten teflon je ale na údržbu opravdu fajn. (Hlavně jak na něj kdejaká kuchta vezme ocelovou škrabku. Na to existují náhradní nádoby za 1000,-. Prosím, dámy, na hliník a teflon volte jemnější nástroje, než kovové.) ;-D

  Nepřítomnost okénka u nových Remosek mi hodně vadí. Mám zkušenost, že se to víko nesmí odklápět, takže bez okénka si budu připadat jak slepý a časté odklápění pečení naruší. Má smysl volit 2 l hrnec, třeba jako doplněk k 4 l? Ty 4 l mi přijdou dost maličké. K čemu jsou pak 2 l dobré? Bylo by to třeba rychlejší?

  Koukám na konkurenci. Tefal má 4 l smaltovaný nebo teflonový hrnec, který lze postavit i na sporák bez víka. Bohužel, hodně lidí píše, že kvalita je mizerná a doporučují dobrou prohlídku kupovaného kusu (existuje v provedení I. a II. jakost - tak asi pozor při nákupu). Nicméně hodnocení vysoké. Prý velký objem hrnce.

  Pak je tady De Gusto Removar, pěkný obdélníkový pekáček a za babku. Podle recenzí funguje se štěstím týden, nádoba vydrží rok. A chybka, jak je velký, tak je při pečení studený, takže se jídlo nepeče zespoda. Katastrofa.

  Nově je tady ETA 0133. Prý podobná remoska tady byla před 50 lety. My měli čtvercovou remosku v ETA robotu a fungovala roky dobře. (Má jít snad o tuto?) Nyní tedy čtvercový hrnec, patrně hliník-teflon, okénko, slabší výkon než originál Remoska. Vadí to? Nikde nevidím recenze. Asi novinka. Neznáte ji někdo? Čtverec je prý dobrý na buchty. Jen mám informace, že ETA skončila s výrobou v Česku a jde tak asi o Made in China. Nevíte kde se vyrábí a v jaké kvalitě? Co doporučujete?

0/0
28.7.2014 8:02

K69a32r37e34l 90D46r38d40a 6464782107

Aha, bylo to tady před měsícem. A ETA odkazuje opravdu na pečenku, kterou znám. Nicméně v diskusi je opět, že ETA již patrně nemá výrobu v Česku, ale v Číně.

http://bydleni.idnes.cz/remoska-a-pecenka-0er-/spotrebice.aspx?c=A140524_192224_spotrebice_rez

0/0
28.7.2014 8:14

T29o53m34á50š 17L87u42d57v73í74k 5350718893726

Výroba ETA je skutečně Čína, mám to kousek do Hlinska, navíc tam pracovali příbuzní, tak to vím. 

Já bych se obešel i bez průzoru, ale ten teflon nesnesu. Čili zatím nic.

0/0
28.7.2014 8:30

K14a16r49e55l 81D11r25d65a 6584632707

Okouknu ten smaltovaný Tefal. To by bylo řešení jak se vyhnout teflonu.

  Mám známého, mladý kluk. Vzal brigádu, dělal měsíc ředitele v Hlinsku a byl tam na to, aby místním rozdal výpovědi. Měl za to ranec. Matka na něj byla hrdá, že to dotáhl na ředitele. :-P K neuvěření, na co jsou někteří Češi hrdí. ;-D

  (Obchodnická rodina, s morálkou kapku mimo.)

0/0
28.7.2014 13:13

K62a11r80e80l 67D43r64d57a 6954622367

A už nemám co okukovat. Tefal Uniflex je většinou nedostupný a smalt je jen jako povrchová úprava. Uvnitř je vrstva Prometal s teplotním bodem uprostřed. Vypadá to jako teflon. Jak se to od teflonu liší netuším. Prometal má být odolný i na kovové nástroje. Výrobky propaguje Jamie Oliver. Ale zda jde o "zdravější řešení" než teflon nevím.

  K dražší verzi je plastové víko s kterým se to dává do lednice. Takže je všude plno fotek "zdánlivě bílého smaltovaného hrnce". Ale je to jen to plastové víko.

  Jinak koukám na multifunkční hrnce, hrnce pro pomalé vaření... a všude teflon. Posledně jsem nechal novou teflonovou pánvičku v myčáku pár dní odmáčet. Hliník pod teflonem zoxidoval, naboptnal a teflon se na pár místech odloupl, teď mi asi padá do jídla - což prý není na závadu, podle zastánců teflonu. Nádobí pro radost. :-P

  Teflonová Remoska mi ale přijde dost kvalitní. Oproti této pánvičce z LIDLu, rozdíl o dvě třídy. ;-)

0/0
28.7.2014 14:29

I30v82a31n35a 41N27o23v91a21k58o62v98a 2282562649352

Crock pot nema reflon, ale kramickou misu, ale neni to na peceni, jen na duseni.

0/0
28.7.2014 23:10

K40a39r53e46l 52D19r83d58a 6344702947

Ano, mám tam chybu. U hrnců na pomalé vaření je zpravidla keramická mísa. Já uvažoval multifunkční hrnce, kde se dá i zapékat a ty mají teflon.

0/0
29.7.2014 8:41

T71o93m54á14š 55S18k56á19l86a 6288617

taky sem koukal po pánvích, pekáčích a nakonec i multifunkčních. A skončil sem u nových Remosek. Velká mi přijde celkem dost. Na kachnu to možná není, ale kilo masa zapeče. Funguje jak má, okénko netřeba (pamatuju si ho na starých, ale způsobovalo, ze to peklo po okrajích a zhora ne a každej to přikrýval alobalem, aby to peklo rovnoměrně). Otevírat opravdu netřeba. Zkoušel jsem to prvních pár pokusu kvůli míchání, podlívání a tak. Ale vůbec to není potřeba. Je to systém vložit jídlo a zapomenout. Ještě se mi nepovedlo nic připálit. Trochu způsobené tím, že je pomalejší. Popravdě kdybych o to stál, koupím druhou :) protože jediná nevýhoda, kterou to má, je mám jen jednu a nemůžu v druhé udělat přílohu (brambory, hranolky, rýže).Taky není potřeba vůbec žádný olej.

+1/0
29.7.2014 12:18

K27a93r40e26l 45D57r70d89a 6314282687

Na přílohu užíváme recept: pokrájené brambory, navrch dát kotlety nebo pečeni, zalít smetanou. Je z toho pečeně se smetanovými brambory. ;-)

  V Británii měli přípravek, který rozdělí nádobu napolovic. Vkládací miska o rozměru 1/2 nádoby. Rozdělí se tak příloha a maso. Nakoupit to šlo v Británii - firma Lakeland. U nás je jen komínek pro bábovky. Jenže to bývalo pro starší typ Remosky. Již jsem to nenašel.

  Na diskusi radí používat kdejaké zapékací misky. Asi by se to dalo vyřešit i takto.

  Jinak mají v Británii košíčky. Maso neleží v tuku a tuk odkapává. Případně pizza je rychleji upečená.

http://www.youtube.com/watch?v=W_ZEg5Vn8sY  

http://www.lakeland.co.uk/brands/remoska?intcmp=INTSRCH:remoska

0/0
29.7.2014 19:45

K25a17r91e69l 31D96r75d46a 6774252567

U nových Remosek mě odrazuje ten plastový podstavec. Opravdu ten plast drží při těch teplotách? Není třeba se bát?

  V diskusi dokonce radí, koupit si ještě jeden podstavec na odkládání horkého víka.

0/0
29.7.2014 19:49

P67e88t30r 25V86y68t53i23s10k56a 4782309521346

Nevim ale UK jsem projel a remosku nevidel tak kde teda to vyvazeji

0/−2
28.7.2014 0:31

T84o34m25á53š 41S87k23á33l80a 6718357

tos prolízal lidem baráky, jo? :)

0/0
29.7.2014 12:21

M44i39c11h63a49e64l31a 84N80o25v24á68k76o67v49á 3743440599245

Výhradním prodejcem v UK je firma Lakeland, můžete se podívat na jejich internetové stránky :-)

0/0
30.7.2014 13:47
Foto

R11o16m45a89n 11H54o50r60n53í10k 2135362104171

Mám Remosku Grand (typ II S, příkon 650W) se smaltovaným víkem šedé barvy a bílým textem přes šablonu. Stará je víc jak 40 let, přesto slouží dodnes perfektně R^

+3/0
28.7.2014 0:14

K90a15r95e27l 78K70a54š24t80a86n 9138981531986

"Licenci na výrobu koupil technik Jiří Blažek vlastně náhodou, když se neúspěšně snažil pořídit náhradní díly ke staré remosce."

Škoda, že se neúspěšně nesnažil pořídit náhradní díly k Tatře...

+5/−1
27.7.2014 23:27
Foto

R38o71m20a54n 83H16o37r75n29í37k 2935282584631

Tatra tehdy byla ještě docela zdravá. Ale líbilo by se mi, kdyby se zachovala i výroba osobních aut a vlastně i motorů vzduchem chlazených. V tom měla Tatra velkou výhodu, prostě nezamrzla ani na Sibiři (jedině snad akorát nafta).

+2/0
28.7.2014 0:09
Foto

M75a43r29t71i23n 65O50c66h 7429824385626

Teflonový povrch je dávno překonaný.

0/−3
27.7.2014 23:01

V95l32a45s89t74i30m66i47l 61S98v11o74b63o89d61a 7173978685514

Jaký geniální povrch jej překonal?

+3/0
27.7.2014 23:10
Foto

R58o42m60a95n 31H33o37r64n33í37k 2245162684861

Asi myslí keramiku

0/0
28.7.2014 0:00

I50v33o 97H23a33b15e58r37l82a43n18d 9954679719229

Zkušenosti s důchodci z kultůráků promluvily...

0/−1
28.7.2014 7:07
Foto

D90a86n76a 80H74a39n93g54e73b12r39a78u97k 7431199952759

Ja jsem si ji objednala v Nemecku pres internet na Remoska Deutschland. Peceni si bez ni nedovedu predstavit. Maso mi chutna lip nez z trouby, spotrebuje malo proudu, genialni vynalez.

+4/−2
27.7.2014 22:54

I72v59a56n30a 73N65o74v69a37k35o37v11a 2672472899292

Me u ni stve ta hlinikovo mizerne poteflonova nadoba. Kdyby byla z nerezu dala by se dat i normalne do mycky.

+2/−1
27.7.2014 22:50

T68o65m65á11š 25L81u20d69v57í67k 5280778413556

Tak. Viko je nerez ale nadoba Al s teflonem - proc? Az udelaji nerez nadobu, zacnu o porizeni Remosky uvazovat.

0/0
27.7.2014 22:53

V97l14a44s74t85i70m94i48l 40S39v55o16b18o64d33a 7263488745374

Vy jste teda týpci. Teda týpkyně a týpek :-). Když to bude z nerezu, půjde to hodně blbě umejt, jako když to bylo z hliníku. Ale nevím, myčku nemám, třeba to dává, fakt nevím. Ale jedno vím jistě: s tím teflonem je ruční umytí úplná brnkačka ;-).

+2/0
27.7.2014 23:09

T20o60m52á89š 37L20u17d58v41í48k 5630958273116

Mam nerez hrnce a s mytim nemam problem - a umim i rucne. :)

0/0
27.7.2014 23:16

I19v56a95n55a 69N42o55v54a81k93o69v61a 2842512639622

Ja jsem uz vsechny teflonove a keramicke panve vyhazela a vratila se k nerezove. Mycka ji umyje uplne normalne.

0/0
27.7.2014 23:18

Z48d13e93n61ě91k 80W69e92r82n31h94a43r84t 6417815972178

Protože princip remosky je ve správném poměru přímo vyzářeného tepla z víka a tepla přeneseného stěnami nádoby. Proto není možné použít libovolné materiály.

+3/0
27.7.2014 23:34
Foto

R52o22m47a32n 17H91o78r81n50í27k 2965452544251

Na to by šla použít třeba tvrdě chromovaná měď (má ještě lepší tepelnou vodivost). No, ale pak ta cena...

0/0
28.7.2014 0:04

L47i95b55u96š98e 43N77o96v24o93t13n74á 8985491715327

Remosku pamatuji od svých mladých let. Pak již jako vdaná jsem si ji koupila. Posléze jsem ji dala dceři a koupila si novou teflonovou. Nějak mi nevyhovuje, použila jsem ji jen dvakrát. Za starou klasiku dám ruku do ohně.

+1/0
27.7.2014 22:39
Foto

D85a59n83a 30H13a52n56g19e36b65r71a53u10k 7111879522659

Mne ta teflonova vyhovuje, nic se nelepi, parada.

+1/0
27.7.2014 22:55

T34o58m88á69š 92S84k51á19l52a 6778687

a hlavně snižuje cenu tak, že když už se nějak zničí, koupí se nová. Pánve taky měním co 5 let. To se i při sebelepší údržbě zničí.

0/0
29.7.2014 12:33

H34a92n96a 74F16i50n77k34o23v67á 1646635744526

Mám remosku starou asi 30 let a v kuchyni bych se bez ní neobešla! R^R^R^:-)

+7/0
27.7.2014 22:30

P53a52v33e51l 41K51o49s12e72k 4205953166975

Paráda, podle fotek poctivá ruční práce! Proto jsou tak drahé.

+5/0
27.7.2014 22:16

K37a70r23o37l27í10n46a 66S57e96m47e60r13á35k80o11v86á 4982450301147

Výpečky z Remosky jsou nejlepší; v troubě je nikdy neudělám takové jako pod pokličkou Remosky.

+3/0
27.7.2014 22:10
Foto

D39a20n97a 65H98a54n27g91e50b56r72a43u40k 7801289242409

Protoze se pecou a dusi zaroven.

+2/0
27.7.2014 22:56

P93e49t47r 35V53l16c66e92k 5442145885987

Takže  soudruzi nedělali jenom chyby  :-)

+6/0
27.7.2014 22:02

P46a38v94e28l 98K90r50a19u97s 8163110795661

Tak samozřejmě že né. Problém byl v centrálním plánování a snaha utnou tipec každému kdo vyčníval z řady, byť jen tím, že přinášel nové nápady... Určitě bychom našli víc výrobků, které slouží do dnes. Nebo na trhu prostě už chybí.

+4/0
27.7.2014 22:04

P13e78t54r 20V56l62c47e70k 5152795305897

spíš chyběla motivace k inovování

+1/0
27.7.2014 22:07

H20e88l72e72n21a 92M87a33c57k46o66v73á 6951116856

Vždyť tu nežili jenom soudruzi. Žila zde i spousta normálních a chytrých lidí a Remoska je dítě jednoho z nich.

0/0
27.7.2014 23:42

P10e25t49r 52V40l49c29e51k 5352985895647

samozřejmě, nejsem padlý na hlavu, soudruzi  byli v menšině......ale když se bavíme o šmejdech a fušeřinách za socialismu, nikdy se neřekne, že to je dílem nestraníků, vždycky jsou vinni komunisté.....;-D

0/0
27.7.2014 23:48

T58o78m51á82š 90L33u22d28v69í60k 5970188433386

Oni tomu sefovali. ;)

0/0
27.7.2014 23:55







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.