Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Brouky i pštrosa mohou ochutnat návštěvníci kulinářského festivalu

  16:47aktualizováno  16:47
Hmyzí speciality, pštrosy, ale i tradiční pokrmy regionální kuchyně naservírují kuchaři návštěvníkům gastrofestivalu Karneval chutí na výstavišti Černá louka v Ostravě.
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

„Akce začíná tento pátek a potrvá celý víkend. Návštěvníky čeká dobré jídlo a pití, košty, degustační menu, kulinářské show a různé gastronomické lahůdky. V minulém roce přišlo přes sedm tisíc lidí, takže věříme, že letos bude situace podobná,“ zmínil organizátor Dan Tyleček.

Doplnil, že festival chce poukázat i na důležitost kultury stolování. „Klademe důraz na prezentaci pokrmů. Chceme ukázat, kam by gastroslužby měly směřovat,“ podotkl Tyleček.

Na čtvrtém ročníku festivalu se představí šéfkuchaři hotelů a restaurací Moravskoslezského kraje. V kuchařské exhibici budou servírovat svá menu v degustačních porcích. „Návštěvníci budou mít možnost vychutnat si i zahraniční národní speciality,“ zmínil Tyleček.

Zájemci mohou vyzkoušet, jak hodně pálí chilli

„Myslím, že lidé budou moci vyzkoušet nové pokrmy i chutě. Poprvé budou například prezentováni brouci, a to v různých úpravách. Návštěvníci se také mohou těšit na netradiční pštrosí maso,“ uvedla manažerka festivalu Marcela Pechálová.

Součástí programu bude také chilli show, na níž se lidé seznámí s tím, kde všude se chilli používá. „Zájemci mohou soutěžit, kdo vydrží ochutnávat déle. Začneme základní pálivostí, která se bude stupňovat. Člověk se zpotí, zvýší se mu krevní tlak. Vyhraje ten, kdo vydrží,“ popsal Tyleček.

Karneval nabídne i prezentace odborných škol kraje. „Ty připraví slavnostně prostřené stoly s tématem 700. výročí narození Karla IV,“ pokračoval Tyleček.

Festival počítá i s ochutnávkou míchaných nápojů a vín. K vidění bude studentská barmanská nebo sommeliérská show. Novinkou festivalu je soutěž amatérských kuchařů.

Akce potrvá od deseti do osmnácti hodin, a to v pátek i v sobotu. V neděli pak od deseti do šestnácti hodin. Vstupné je šedesát korun.

Autor:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.