Čím je jídlo levnější, tím je pro přitažlivější. Kvalita potravin přitom příliš nezajímá, hlavně když se najíme a napijeme za málo peněz. Nikde jinde v zemi se lidé neřídí tímto heslem tak silně jako na severní Moravě a ve Slezsku.
Levné, a přitom i vydatné porce, jsou hlavním kritériem výběru jídel pro více než čtyřicet procent mužů a jednu třetinu žen v kraji.
Pro srovnání - v celorepublikovém průměru do této kategorie spadá pouze každý třetí muž a jedna ze čtyř žen. Vyplývá to z internetového průzkumu společnosti Edenred.
"Proč to tak je? Zřejmě to souvisí s povahou lidí, kteří v kraji žijí," míní Milan Šindler, regionální manažer společnosti Edenred. "Chlapi, kteří pracovali v hutích a v dolech, se vždycky chtěli hlavně pořádně najíst. Domácí knedlíky jsou odjakživa mezi muži nejoblíbenější. A když se nají dosyta a neutratí přitom moc peněz, je to pro ně ideální," dodává Šindler. V kraji je však řada dalších odlišností.