Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Na Ostravsku milují knedlíky i řízky. A kvalita jídla není to hlavní

  • 27
Knedlíky a smažené řízky vedou v oblíbenosti jídel mezi lidmi z Moravskoslezského kraje. Zjistil to internetový průzkum, který se dotázal více než 1 200 obyvatel. A čím jsou levnější, tím jsou lepší. Ostravsko je totiž jedinou oblastí v zemi, kde lidé v průzkumu přiznali, že kvalitní jídlo pro ně není důležité.

Čím je jídlo levnější, tím je pro přitažlivější. Kvalita potravin přitom příliš nezajímá, hlavně když se najíme a napijeme za málo peněz. Nikde jinde v zemi se lidé neřídí tímto heslem tak silně jako na severní Moravě a ve Slezsku.

Levné, a přitom i vydatné porce, jsou hlavním kritériem výběru jídel pro více než čtyřicet procent mužů a jednu třetinu žen v kraji.

Pro srovnání - v celorepublikovém průměru do této kategorie spadá pouze každý třetí muž a jedna ze čtyř žen. Vyplývá to z internetového průzkumu společnosti Edenred.

"Proč to tak je? Zřejmě to souvisí s povahou lidí, kteří v kraji žijí," míní Milan Šindler, regionální manažer společnosti Edenred. "Chlapi, kteří pracovali v hutích a v dolech, se vždycky chtěli hlavně pořádně najíst. Domácí knedlíky jsou odjakživa mezi muži nejoblíbenější. A když se nají dosyta a neutratí přitom moc peněz, je to pro ně ideální," dodává Šindler. V kraji je však řada dalších odlišností.


Témata: Ostravsko, Slezsko