Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Lukáš Procházka, MAFRA

Ostrava i Beskydy. Štědrovečerních večeří v restauracích přibývá

  • 1
Kdo si chce ušetřit práci a nervy na Štědrý den, může využít rozmáhajícího se zvyku nechat sváteční večeři na restauraci. Zájemci by si ale měli pospíšit, ne všechny podniky tuto možnost nabízejí a ty, které ano, hlásí velký počet rezervací.

Šanci ozvláštnit si štědrovečerní večeři návštěvou restaurace mají lidé v Moravskoslezském kraji hlavně v Ostravě, ale i v turistických střediscích.  Na tradičním podávání štědrovečerní večeře si dlouhodobě zakládá například ostravský hotel Imperial.

„Štědrovečerní večeře patří již tradičně k nejúspěšnějším gastronomickým akcím u nás,“ vysvětluje mluvčí hotelu Klára Daňková. „V současnosti už máme rezervovány tři čtvrtiny míst. Z větší části se jedná o naše pravidelné hosty, pouze pár jich u nás bude slavit Vánoce poprvé. Hostům nabízíme speciální vánoční menu, ve kterém si najdou to své jak milovníci české vánoční klasiky, tak ti, kteří dávají přednost netradičním pokrmům v moderní úpravě. Z důvodu zachování kvality podávaných pokrmů nenabízíme možnost koupit si jídlo a dovézt si jej domů.“

Gratinovaní šneci i kapr v bylinkové strouhance

S úspěchem se setkaly přípravy štědrovečerní večeře také v dalším ostravském hotelu Park Inn. „Máme přichystáno štědrovečerní menu, část stolů již je zarezervována, ale ze zkušenosti víme, že hodně lidí se přihlásí až na poslední chvíli,“ přibližuje zájem hotelový kuchař Martin Hudeček.

„V nabídce budeme mít gratinované šneky, rychvaldského kapra v bylinkové strouhance a lehký francouzský salát, obdobu klasického bramborového salátu. Samozřejmostí je také hrachová polévka a závin. Jde vlastně o modernější pojetí klasické štědrovečerní večeře.“

Ne ve všech restauracích se ale záměr nabídnout lidem své služby na Štědrý den setkal s úspěchem. „Původně jsme plánovali, že budeme mít otevřeno a všem hostům jsme tuto možnost nabízeli. O rezervace ale nebyl zájem, tak jsme tuto večeři zrušili,“ přibližuje Veronika Petrovičová z ostravské restaurace Dlouhá 100ry.

„Je to škoda, měli jsme přichystáno menu o pěti chodech. Ale možná je to tím, že jsme tady teprve od dubna, třeba se v příštích letech prosadíme.“

Ne všechny velké a známé hotely a restaurace v kraji budou mít o Štědrém dnu vůbec otevřeno. „Máme zavřeno,“ reagoval na dotaz zaměstnanec ostravského hotelu Clarion Congress, bývalého hotelu Atom.

Stejně tak nechají své zaměstnance doma například v třineckém hotelu Steel, krnovském hotelu Cvilín, frýdeckých krčmách Středověk a Penzion Hrad nebo v ostravské restauraci Koras.

„Večeři samozřejmě chystáme, hlavně pro ubytované hosty,“ říká ředitel beskydského hotelu Bezruč v Malenovicích Jozef Brezniak. „Nestává se, že by k nám někdo jiný na štědrovečerní večeři přijel, proto neděláme ani rezervace a akci nepropagujeme,“ řekl.

Dodal, že případným okolojedoucím návštěvníkům štědrovečerní menu samozřejmě nabídne a připraví. „Co ale si pamatuji, nestalo se to. Zřejmě hlavně kvůli naší poloze v horách,“ uzavřel.

Jako den oddychu bere Štědrý večer spolumajitel hotelu Kopřivná v Malé Morávce v podhůří Jeseníků Karel Ležatka. „Budeme mít zavřeno. Jednak proto, aby si zaměstnanci oddychli, protože pak je čeká velký zápřah, ale i z důvodu, že o podobné akce není u nás velký zájem.“