Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Třešně tekly nádherně, jablka poničilo sucho. Pálenice zahájily sezonu

  10:48aktualizováno  10:48
Vyprahlá hrdla vyznavačů pálenek dostanou kýžené osvěžení. Jak moc, to se ještě neví. Pálenice v moravskoslezském regionu úspěšně destilovaly první várku třešňového kvasu, obávají se však, co s další úrodou udělalo letní sucho.

Jan Škorvan z pálenice v Radkově na Opavsku hodnotí letošní sezonu zatím pozitivně. (24. srpna 2015) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Předloni strom obsypaný plody, minulý rok vůbec nic a letos svou švestku obhlíží s obavami. Lubomír Mlčoch z Nového Jičína, vyhlášený svou prvotřídní slivovicí “z jednoho stromu“, čeká podprůměrný rok.

Fotogalerie

„Přitom soused nedaleko má švestek dost. Asi záleží na odrůdě, lokalitě, kde strom stojí a kolik v letošním extrémně suchém létě získal vláhy,“ konstatoval.

Předloni Lubomír Mlčoch založil 250 litrů švestkového kvasu, ze kterého vypálil zhruba 25 litrů slivovice. „Letos naložím tak dvě tři bečky, tedy něco přes sto litrů,“ zhodnotil.

Loni bylo zakázek o něco více

Jeho slova potvrzují i první výsledky některých pálenic. „Loni touto dobou jsme měli více objednávek. Těžko odhadnout, jaká bude sezona, ale obvykle jsem spíše pesimista,“ konstatoval Josef Ciasnocha z Palírny u zelené lípy ve Stonavě na Karvinsku.

Základní pravidla založení kvasu

Založit dobrý kvas není tak snadné, jak to možná na první pohled vypadá. (24. srpna 2015)
  • Čisté ovoce i nádoby na kvašení.
  • Ovoce nesmí být nedozrálé nebo naopak nahnilé.
  • Ovoce je lepší před založením kvasu podrtit.
  • Teplota při kvašení by neměla výrazněji kolísat, za ideální se považuje teplota mezi 15 až 20 stupni.
  • S doslazovaním kvasu opatrně, vliv má hlavně na výtěžnost. 
  • Při nejasnostech se poradit se zkušeným pracovníkem palírny.

Zmiňuje, že úrodu jablek, přičemž právě calvados tvoří v Moravskoslezském kraji základ výroby destilátů, značně poničilo sucho.

„Co mám informace od lidí, tak vinou sucha hodně jablek popadalo a také jsou menší než obvykle. Ale zatím se pořádně rozjíždíme, tak je ještě moc brzy na celkové hodnocení,“ zopakoval Ciasnocha.

Stonavská pálenice otevřela lidem na konci července a počítá s tím, že skončí někdy na začátku jara. Největší nápor milovníků lihovin čekají v listopadu a v prosinci.

Ceny za vypálení se letos příliš nezměnily

Už 10. července zahájila sezonu pěstitelská pálenice v Radkově na Opavsku. A jak řekl provozovatel Jan Škorvan, začátek byl výborný.

„Třešní se urodilo dost, za jedenáct let, co pálenici provozujeme, nepamatuji takové množství,“ líčil Škorvan.

Doufá v lepší sezonu, než byla ta loňská, a to přestože jinde si stýskají. „Na Opavsku to prostě zatím vypadá nadějně,“ zopakoval Škorvan.

Ceny pálenic zůstaly přibližně stejné, tedy 130 korun za litr padesátiprocentního alkoholu. Na domácnost se ovocné pálenky v tomto poměru smí vypálit šedesát litrů.

Výsledný produkt může rodina využít jen pro svou potřebu, legislativa nedovoluje prodej domácí pálenky. „Mnoho lidí si stále myslí, že limit platí jen pro jednu osobu, ale to není pravda. Nelze vypálit jednu povolenou dávku na sebe a druhou například na manželku,“ vysvětlil Ciasnocha ze stonavské pálenice.

Podle informací celníků funguje na území Moravskoslezského kraje 63 pěstitelských pálenic, které pravidelně kontrolují.

Celníci chodí do pálenice nejméně jednou za dva měsíce

Poprvé přicházejí celníci vždy na začátku sezony po oznámení pálenice, kdy začíná přijímat zakázky. „Kontrola následuje rovněž při oznámení ukončení pálení, kdy se porovnávají údaje o množství lihu zjištěné celním úřadem a údaji uvedenými v přiznání ke spotřební daní z lihu,“ přiblížila mluvčí krajské celní správy Pavla Zdobnická s tím, že celníci kontrolují pálenici nejméně jednou za dva měsíce. Prověřují například koncese, zařízení pálenice, měřidla a úplnost evidence vyrobeného lihu i zákazníků.

Kontroly se provádí rovněž při oznámení odstávky delší deseti dnů, které jsou spojené s údržbou či opravami zařízení a při výměnách či poruchách měřicích zařízení. „Od počátku roku bylo provedeno 197 kontrol,“ konstatovala mluvčí Zdobnická.

Dodala, že za letošní rok bylo zjištěno 51 porušení. Vždy se to týkalo nadlimitního vypálení pálenky na jednu rodinu. „Jde o podezření ze spáchání přestupku a výše pokut se řeší až ve správním řízení,“ uvedla mluvčí Zdobnická.

Autor:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.