Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: iDNES.cz

Trvá to, stěžují si na provoz EET ostravští hospodští

  • 33
Doklad se speciálním ochranným kódem z tiskárny u registrační pokladny od čtvrtku dávají všechny restaurace i hotely kraje. Začal totiž ostrý provoz elektronické evidence tržeb. Hospodští však přísnější dohled a větší byrokracii příliš nevítají.

„Museli jsme pořídit několik pokladen, tiskáren, protože máme v podniku více barů,“ zmínila provozní Tereza Lesníková z pivnice v Ostravě, která i přes pokles DPH zdražila. „Zvedli jsme cenu o dvě koruny u piva a o pět korun u alkoholu a obědových menu. Nemohli jsme jinak,“ tvrdí Lesníková.

Podle ní se prodlouží čas u placení. Největší problém pak provozní vidí při koncertech, které restaurace a klub ve velkém pořádá. „Registrační stvrzenku budeme muset dát každému čekajícímu ve frontě na pivo. Neumím odhadnout, jak se obsluha zpomalí.“

Zaměstnancům může systém přinést výhody

V jedné z ostravských kaváren pak upozornili i na zdlouhavé zadávání položek. „Na tlačítkové pokladně jsme měli jasný přehled, tady to déle trvá. Pracné bylo i zavádět každou položku do systému. Cenu bez systémového zařazení sice mohu natipovat, ale daň je tady vyšší,“ zmínila provozní kavárny Radka Paličková. Oslovení majitelé restaurací doznávají, že přiznání tržeb ovlivní i jednání s dodavateli.

Systém ale může přinést výhody pro zaměstnance. „Může to pomoci třeba číšníkům a servírkám. Majitelé je už nebudou moci vést jako brigádníky či mít pracovní dohodu a podobně. Dříve jsem pracovala v podniku, kde majitel takhle běžně postupoval. Člověk je pak živ hlavně ze spropitného,“ zmínila servírka Sylva Horáková.

O pozměňovacích návrzích ohledně EET budou ještě jednat poslanci. Podle navrhovaných změn by se EET nemusela týkat například provozovatelů s příjmem pod čtvrt milionu korun ročně. Museli by se ale přihlásit k paušální dani.