Ve frenštátském  provozu Remosky pracují i ženy.

Ve frenštátském provozu Remosky pracují i ženy. | foto: ČTK

Remoska dostala jméno před padesáti lety, vyváží se hlavně do Británie

  • 85
Její obsluha i údržba je jednoduchá, spotřeba energie nízká a životnost dlouhá. Remoska, malá přenosná elektrická pečicí mísa či pánev, je součástí řady kuchyní již 60 let. Jedná se o český vynález a její ochranná známka byla zapsána takřka přesně před padesáti lety, 21. července 1964.

Model prošel několikrát úpravami, podstata zařízení ale zůstává vlastně stále stejná.

Za vznikem remosky stojí elektrotechnik Oldřich Homuta. Ten v 50. letech navštívil Švédsko, kde si všiml elektrického hrnce, který sice uměl vařit, ale ne péct. Po návratu do Československa proto spolu s dalšími dvěma kolegy vymysleli inovaci tohoto spotřebiče.

Remoskové království

První prototypy budoucí remosky vznikly v letech 1953 až 1955. Vynález byl zpočátku nazván počátečními písmeny příjmení „otců konstruktérů“ - HUT (Oldřich Homuta, Jindřich Uher a Antonín Tyburec). Později, v roce 1964, dostala pečicí mísa název podle podniku elektrovýroby Remos (Revize, Elektro, Montáže, Opravy, Servis).

Remoska se nejdříve vyráběla ve Zdicích. V roce 1957 se s její produkcí začalo v Kostelci nad Černými lesy, kde se do roku 1991 vyrobilo zhruba 1,5 milionu kusů. Po roce 1989 však produkce remosek prudce klesla. Na trhu se totiž objevily jiné kuchyňské vychytávky, jako jsou například fritovací hrnce nebo mikrovlnné trouby.

Obnova slávy remosky se datuje do roku 1994, kdy byla ve Frenštátu pod Radhoštěm založena společnost Remoska, s. r. o. Licenci na výrobu koupil technik Jiří Blažek vlastně náhodou, když se neúspěšně snažil pořídit náhradní díly ke staré remosce.

Jiří Blažek v roce 1994 hledal, kde pořídit náhradní díky na remosku. Nakonec koupil licenci a sám začal s výrobou.

První roky podnikání ale nebyly růžové. Po rozpadu trhu v socialistickém bloku a době, kdy Češi prahli po západním zboží a vše „staré“ z dob totality zatracovali, bylo potřeba si znovu najít cestu ke spotřebitelům.

V roce 1999 firma začala investovat do nových technologií a získala licenci společnosti DuPont na použití teflonu. Díky tomuto spojení se „kouzelný kastrol z Beskyd“ ocitl i v katalogu světoznámé značky.

Tipy a triky, jak péct v remosce...

...najdete v diskuzi Pečeme buchty a maso v remosce na fóru eMimino.cz.

V současnosti dosahuje roční produkce kolem 30 tisíc remosek, přibližně polovina jde na export, nejvíce do Velké Británie. Zde ji zpopularizovala lady Milena Grenfell-Bainesová, která je jedním z dětí zachráněných sirem Nicholasem Wintonem.

Když totiž zjistila, že remosku v Británii nikdo nezná, domluvila přímo s českým výrobcem, že mu pomůže proniknout na tamní trh. Dáma zvaná „Lady remoska“ vydala i remoskové kuchařky.

,