Zatímco zákazník čeká, majitel pálenice v Radkvě na Opavsku Jan Škorvan...

Zatímco zákazník čeká, majitel pálenice v Radkvě na Opavsku Jan Škorvan kontroluje kvalitu vypáleného destilátu. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Slivovice poteče, co hrdlo ráčí, plody ale ještě musejí přežít sucho

  • 1
Pálenice zahajují novou sezonu. Později než v uplynulých letech, ale těší se na jednu z nejlepších úrod peckovin za poslední desetiletí. Přesto však všichni milovníci destilátů mají jednu velkou starost - současné sucho.

Zatím ještě malých a zelených švestek je na stromech zahrádkáře Martina Sedláka z Opavy tolik, že se pod nimi větve prohýbají až k zemi.

"Úroda je letos krásná. Jen to sucho, to mi dělá starosti," stýská si Sedlák. Čeká na každou dešťovou kapku. Bez vláhy by stromy mohly začít plody shazovat.

Konec abstinence. Začala nová sezóna pálení slivovice a dalších destilátů.

Stejně nutně potřebují déšť ovocnáři z celé Moravy a Slezska. Ve srovnání s loňskem je úroda výborná. Jen vydržet.

"Loni toho hodně pomrzlo, takže oproti loňskému roku je ta letošní úroda velmi dobrá. Když ji pak srovnáme s pětiletým průměrem, tak v případě broskví, meruněk, švestek a jablek jde o průměr, někde dokonce i o lepší průměr," vysvětluje příčiny předseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo Pokorný.

Také on však upozornil, že ještě není vyhráno. "Je horko a sucho, stromy jsou ve stresu. Sady jsou pod závlahou, ty až takový problém nemají. Ale samostatně rostoucí stromy ano. Můžou plody ještě shodit. Nezbývá než doufat, že opět naprší," vysvětlil Pokorný.

Od kvasu po pálenku

Dodal, že výjimkou letošního roku jsou višně a třešně. Těch bylo od začátku málo. Ovocnáři i lidé z pěstitelských pálenic upřesňují, že byly i později.

"Důvodem je chladné počasí v první půlce roku. V době, kdy se třešně už sbíraly, byly letos ještě zelené na stromech," všímá si například Tomáš Krutil z pěstitelské pálenice ve Veřovicích na Novojičínsku. I to je podle něj důvod, proč se letošní sezona pálení opozdila.

Zároveň ale přiznává, že lidí, kteří mají zájem o pálenku z třešní, je každý rok málo. "Lidem se to moc nechce sbírat, je to pracné. Takže začátky jsou každý rok spíše pozvolné," doplnil Krutil, jehož pálenice odstartovala sezonu tento týden. Shodně ale majitelé pálenic hlásí, že diář se jim plní.