Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Vyzuli si boty, překonali strach a prošli se po rozžhaveném uhlí

  17:17aktualizováno  17:17
Někteří pomalým, ladným krokem, jiní raději svižněji, ať to mají rychle za sebou. Odvážliví studenti Gymnázia a Střední odborné školy ve Frýdku-Místku si vyzkoušeli, jaké to je přejít boso po rozžhaveném uhlí. To přitom mělo přes 500 °C.

Tuto akci jim pro zpestření výuky připravil jejich učitel matematiky a fyziky Libor Lepík, který už je proslulý podobnými nápady.

„Chtěl jsem, aby si studenti sami vyzkoušeli, že skutečně funguje a platí to, co je učím,“ uvedl Lepík, který nejenom všechno připravil, ale aby dodal studentům patřičnou odvahu, prošel se po rozžhaveném uhlí jako první.

„Kdo má strach a netroufá si, ať to raději nezkouší. Není to žádná zbabělost,“ zdůraznil fyzikář a dodal, že důležité je při chůzi našlapovat na uhlí celými chodidly.

Fotogalerie

„Je třeba myslet na to, že nejcitlivější je kůže na špičkách a na patách, proto je třeba přenést váhu na celá chodidla,“ odůvodnil Lepík.

Přesto se našlo pár jedinců, kteří jeho instrukce neposlechli, ale i tak si poradili. Někteří doprovodili přechod po uhlí výmluvnými grimasami v obličeji.

Ale našli se i odvážlivci, kteří se po rozžhavené zemi prošli hned dvakrát.

„Pokud na to ale nejste zvyklí, tak to nedělejte. Raději doma poproste rodiče, ať koupí uhlí a vyzkoušejte si to zase někdy třeba na zahradě,“ brzdil učitel gymnázia euforii některých jedinců.

Chůzi po rozžhaveném uhlí si vyzkoušelo asi čtyřicet studentů. Převažovali chlapci, ale početné zastoupení měla i děvčata. Jeden ze zúčastněných si posléze stěžoval, že skoro nemůže chodit.

„Ukaž,“ podíval se Libor Lepík na jeho chodidla. „Skoro nic tam nemáš. Přijdeš za mnou do kabinetu a namažu ti to,“ uklidnil jej. Poté se všichni studenti vrátili do tříd, aby mohli pokračovat ve výuce.

„Zúčastnili se něčeho, co je v poslední době hodně moderní a populární. Chůze po rozžhaveném uhlí bývá součástí například firemních akcí. Lidem, kteří si ji vyzkoušejí, často zvedne sebevědomí,“ doplnil Lepík.

Autor:


Dýňové rizoto
Dýňové rizoto

Zdravé a rychlé jídlo pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.