Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sýčků je málo a ubývají. Průzkum potvrdil obavy

  8:55aktualizováno  8:55
Ochránci přírody doufali v příjemné překvapení. Když ale v lednu 2015 zahajovali plošné monitorování sýčka obecného, obávali se spíše potvrzení toho, že těchto kdysi hojných soviček je ve volné přírodě stále méně.

Sýček je kriticky ohrožená sovička. | foto: Jim Villager

„Bohužel, zjištění byla poměrně tristní a potvrdila náš předpoklad,“ povzdychl si Petr Orel ze Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku.

V Moravskoslezském kraji zjistili sýčka v devíti lokalitách, většinou to však bylo právě v okolí Bartošovic, kde od roku 2000 mláďata sýčka vypouštějí.

„V roce 2015 i o rok později se v Moravskoslezském kraji podařilo zjistit pouze jedno zahnízdění sýčků,“ pokračoval Orel.

Monitorování trvalo déle než rok a pokrylo území přes šest tisíc kilometrů čtverečných.

Na více než šest stovek míst ekologové rozmístili hlasové záznamníky, sýčky také dohledávali fotopastmi nebo je lákali pomocí nahrávky teritoriálního hlasu samců sýčka.

Sýčkovi chybí lovecká teritoria i vhodná hnízdiště

Na závěrečné konferenci prezentující výsledky průzkumu pak odborníci doporučili vytvoření záchranného programu sýčka, což má v kompetenci ministerstvo životního prostředí.

„Sýček má nedostatek vhodných loveckých teritorií i kořisti, málo vhodných hnízdišť a velmi nevhodná pro jeho rozšíření je malá ostrůvkovitá populace,“ vypočítal Orel.

Ekologové v rámci projektu rozmístili do Moravskoslezského i Zlínského kraje přes dvě stovky budek a chtějí v tom pokračovat.

V minulosti byl sýček velmi hojný, občas byl spojován se zvěstováním neštěstí a rčením „nesýčkuj“ se dostal do lidové slovesnosti.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.