Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

U spáleniště pořád cítím chvění, říká poslední provozovatel Libušína

  20:20aktualizováno  20:20
V Libušíně znal každý trám. Vždyť Vít Pavel provozoval věhlasnou beskydskou útulnu od roku 1999. Jenže nádherná stavba přesně před rokem takřka lehla popelem.

Vít Pavel prochází spáleništěm Libušína. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Vít Pavel nejprve tomu, že Libušín hoří, nevěřil. Telefonát od provozovatele jiné chaty zněl totiž tak šíleně. Ale k ohni přijel chvíli po hasičích. Zkázu krásné budovy z konce 19. století od architekta Dušana Jurkoviče proto viděl už v osudnou noc z 2. na 3. března. A dodnes se s ní nedokáže smířit.

Emoce po roce už opadly?
Moc ne. Když jdu okolo v podstatě zcela zničené nádherné jídelny, což je takřka každý den, tak pořád cítím chvění. Hrozně moc mě to mrzí a jsem z toho špatný.

Rok poté. Plány na obnovu Libušína

Zničení Libušína se nejspíše projevilo i na vaší ekonomické situaci...
To určitě. Sice máme v nájmu i sousední Maměnku, která jen těsně unikla plamenům, ale tam je jen jedenáct pokojů bez stravovacího provozu. A to je hodně znát.

Hasiči zatím řekli, že příčinou požáru byla vadná kamna a konstrukčně nedobře řešený komín. Co si o tom myslíte?
Nevím, nechci zasahovat do vyšetřování. Od hledání příčin jsou odborníci. Ale mrzí mě, že požár ani po roce není policejně vyřešený. A pořád se mi to zdá takové divné, v těch kamnech se už v neděli odpoledne netopilo. Ale počkejme.

Jak nyní vypadá Libušín

Oblíbenost Libušína se jistě projevila i na sbírce na obnovu. Lidé na zvláštní účet poslali přes osm milionů korun. Co na to říkáte?
To považuji za něco úžasného, fantastického. A jsme všem dárcům hodně vděční. My jsme také v další chatě řadu měsíců nabízeli štrúdl s jahodami, kde byl v jídelním lístku dovětek, že výtěžek z jeho zakoupení dáme do kasičky na Libušín.

Charitní dobrotu už v nabídce nemáte?
Štrúdl stále podáváme, jen už výtěžek nejde na Libušín. Musíme platit zaměstnance, náklady, energie, není to jednoduché.

Chcete zůstat nájemcem Libušínu i po jeho opravě?
To víte, že ano, moc bychom si to přáli. Ale Valašské muzeum jistě vypíše výběrové řízení. Zatím se snažíme pomoci projektantům. Radíme jim, co bylo na staré útulně nepříliš dobré, jako například odvětrávání kuchyně.

Autor:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.