Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V záchranné stanici poprvé zahnízdili sýčci. V přírodě záhadně ubývají

  12:55aktualizováno  12:55
Jednoznačný důkaz o užitečnosti umělých odchovů sýčka obecného s vypouštěním do přírody získali ochránci přírody ze Stanice na záchranu živočichů v Bartošovicích na Novojičínsku. Pár sov vypuštěný v minulých letech z voliéry do přírody zahnízdil přímo ve stanici a vyvedl čtyři mláďata.

Jedno ze čtyř mláďat sýčků obecných na "pozorovatelně" ve vstupu do hnízdní budky. | foto: Enrico Gombala

Kdysi hojného sýčka obecného s charakteristicky pronikavým hlasem je v přírodě stále méně, jeho populace se dokonce blíží kritickým číslům. "Sýček obecný je nejohroženějším druhem sovy v České republice i v celé Evropě. Bohužel příčiny úbytku hnízdící populace nejsou zcela vyjasněny. O kritickém stavu svědčí skutečnost, že v roce 2011 bylo v České republice ověřeno hnízdění pouze na jedenácti stanovištích," upozornil vedoucí bartošovické stanice Petr Orel.

Bartošovické zařízení se sýčkovi věnuje ve speciálním programu od roku 1998. Pracovníci se snaží chránit místa vhodná ke hnízdění, monitorují stav této rychle létající malé sovy, vytvářejí umělá hnízdiště, sýčky také uměle odchovávají, připravují na život ve volné přírodě a poté vypouštějí. Mimo voliéry se tak dostalo už 157 těchto sov.

Rodinka sýčka obecného

Přesto však chyběl jasný důkaz, že i sýčci odchovaní člověkem a poté vypuštění dokáží zahnízdit a vyvést mláďata. Nepomáhaly ani minivysílačky a další monitorování.

Od letošního roku letos to už neplatí. Do hnízdní budky vytvořené v seníku přímo ve stanici přiletěl samec vypuštěný v roce 2008 a zahnízdil se samicí narozenou v minulém roce.

Nyní pečují o čtyři mláďata, která se ve věku pěti týdnů snaží budku občas opouštět. "Je to pro nás prvním přímým důkazem úspěšnosti repatriace tohoto druhu a velmi nás to povzbudilo k další aktivitě. Je to také vůbec poprvé, kdy je v tuzemsku a pravděpodobně i v Evropě doloženo úspěšné hnízdění sýčků obecných vypuštěných z odchovů tohoto druhu v lidské péči," konstatoval Orel.

Podle něj je tak velmi pravděpodobně, že zahnízdila i další mláďata vypuštěná v minulosti. "Dohledávání je však náročné. V našem hnízdě ale veškeré dění monitorujeme videokamerou a fotopastí," dodal vedoucí stanice

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.