Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Jak hmyzáci z Thajska zvedli tržby pařížského baru

Možná se nad hmyzem ošklíbáte a přitom netušíte, že ho zhruba půl kilogramu ročně sníte naprosto dobrovolně. Například rozemletý v mouce. Pokud ho konzumujete vědomě, pak jste jednoznačně trendy: je to ekologické, výživné a o jedinečný zážitek máte také postaráno.

Nabídku hmyzu zařadil jako první v Paříži na jídelní lístek svého podniku na začátku října Elie Daviron (26), kuchař a majitel baru Le Festin Nu. Bar, pro jehož název byla inspirací kniha Williama Burroughse Nahý oběd, byste našli v módním 18. obvodu nedaleko Montmartru hojně navštěvovaného turisty.

S čerstvým avokádem, pečenými červenými paprikami, zázvorem a křepelčím vajíčkem tu hosté nově mohou zakousnout nejen různé larvy, kobylky nebo vodní brouky, ochutnat se tu dají i štíři (návod, jak připravit štíra čtěte zde). Pečlivě a speciálně zabalené dodávky (aby se hmyzu nepoškodila křídla, nezkřivily nohy nebo nepoškodily oči) Davironovi posílají až z Thajska.

Evropa se teprve učí jíst hmyz, jinde je to běžné

Majitel pařížského baru s průkopnickým menu uvádí hned několik důvodů, proč konzumovat právě hmyz. Prvním z nich je ekologický přínos, protože produkce hmyzu je pro naši planetu mnohem méně nákladná (co se financí, prostoru i spotřeby vody týká) než u tradičního masa. "Navíc je hmyz vynikajícím zdrojem bílkovin a omega 3 mastných kyselin," řekl Daviron pro stanici Reuters.

Zároveň mladý kuchař nezapře svoji profesi, prostě si klade za cíl nabídnout svým zákazníkům jedinečný kulinářský zážitek. Podle něj dělá správnou restauraci potěšení, pocit hříchu a atmosféra prostředí. "Nezachraňuji svět, jen zprostředkovávám novou zkušenost," vysvětil.

Zdaleka ne každého by asi nadchla představa, jak konzumuje brouka odzdobeného pestem, ale reakce zákazníků pařížského baru na servírovaný hmyz jsou podle majitele velmi pozitivní. Dokonce i skeptici prý nakonec ochutnají, i když začínají těmi nejmenšími sousty a až nakonec si vyberou škorpiona. Ceny těchto degustačních talířků se pohybují od pěti do devíti eur. 

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Péči o dvě gorilí mimina v jedné náruči si zkouší Duni, dcera slavné Moji

30. dubna 2024

Minulý týden začala samice Kijivu, zkušená pětinásobná matka, půjčovat své sotva dvoutýdenní mládě...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

OBRAZEM: Vyrobte si hmyzí hotel. Můžete ho mít i na balkoně nebo terase

29. dubna 2024

Na loukách i polích vídáme spoustu užitečného hmyzu. Aby brouci měli kde najít úkryt a bydlení,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...