Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Maurerova festivalu jídla se v kraji zúčastní 11 restaurací. Nejvíc po Praze

  17:55
Přehlídka netradičních delikates od nejlepších šéfkuchařů. To je Grand Restaurant Festival, jehož VI. ročník startuje ve čtvrtek 15. ledna a potrvá až do konce února. Moravskoslezský kraj přichází poprvé s nejširší nabídkou zapojených restaurací v zemi hned po Praze. A gastroturistům se už zbíhají sliny.

Zámek Zábřeh nabídl festivalové menu - jako hlavní chod kuchař připravil jehněčí pečeni s kůzlečí klobáskou, pyré z červeného zelí a bramborové šišky s cibulkou. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Nežije v přepychu, ale bez okolků si připlatí za kvalitní jídlo. A neváhá za ním i cestovat. „Moje žena vaří skvěle. Vždycky říkám, že mě ulovila na svíčkovou,“ směje se 47letý Miroslav Fabián z Bruntálska.

Přesto se při svých cestách po kraji rád zastavuje v restauracích s vyhlášenou kuchyní. Sjednává si tam i pracovní schůzky. Mezi jeho oblíbené podniky patří třeba restaurace U Tiskárny. Když zjistil, že právě ta se jako jediná z Opavska zapojí do letošního Grand Restaurant Festivalu, měl jasno.

„Festivalové nabídky jsem ještě nikdy nevyužil, ale tu letošní si rozhodně nenechám ujít. Sliny se mi sbíhají už jen při čtení názvu prvního chodu - duet pomalu tažené srnčí kýty a růžového srnčího hřbetu na bramborové placce, červená řepa, batátové pyré. Asi navštívím i krnovský Hotel Cvilín, který mám nejblíž. A možná se vydám i do Miura Hotelu v Čeladné. Miluji totiž kachní játra foie gras, a tam nabízejí jako chuťovku navíc pěnu foie gras se štramberským uchem a hrušku s kardamomem,“ rozplývá se nad festivalovým jídelníčkem.

Není přitom sám. Gurmánů a gastronautů, tedy lidí, kteří neváhají za nevšedním jídlem cestovat, právě v Moravskoslezském kraji viditelně přibývá. „Je to znát. Zřejmě to souvisí s rozrůstající se nabídkou kvalitních restaurací,“ říká organizátor festivalu Pavel Maurer, který začal před devatenácti lety hodnotit restaurace v Praze a postupně celý projekt rozšířil do dnešní podoby.

V Moravskoslezském kraji bude nejvíc restaurací po Praze

První gastrofestival pořádal před šesti lety jen v Praze. Protože vzbudil velký zájem, už o rok později ho rozšířil do celé země. Tehdy se ale zapojily jen tři podniky z našeho kaje. Letošní VI. ročník festivalu se bude konat v 85 restauracích na území 32 měst. V Moravskoslezském kraji najdou zájemci 11 festivalových restaurací, což je nejvíc v historii akce. Jejich přehled naleznou zájemci na stránkách festivalu.

Grand Restaurant Festivalu šéfuje Pavel Maurer.

„Protože nám jde o podniky, které jsou zajímavé nejen kuchyní, ale i prostředím a kvalitou obsluhy, některé zájemce o účast jsme odmítli. V několika krajích bude letos vyšší gastronomii za zvýhodněné ceny nabízet jen jedna restaurace. Naopak v Moravskoslezském kraji je těch restaurací nejvíc hned po Praze. Těší nás, že k ostravským hotelům a dalším podnikům, které se účastní akce tradičně, se poprvé přidaly restaurace U Tiskárny z Opavy a Jiný svět z Frýdku-Místku, nechybí Hotel Miura v Čeladné a vrátil se i krnovský Cvilín hotel,“ zhodnotil situaci v kraji Maurer.

„Účastnili jsme se dva roky po sobě. Hned poprvé nás překvapil obrovský zájem, měli jsme asi 270 návštěvníků, přijeli gastroturisté až z Ostravy nebo Olomouce,“ vzpomíná spolumajitelka krnovského hotelu Michaela Michailidisová. A netají, že loni se účastnit nemohli, protože odešel šéfkuchař.

„Myslel si, že jinde mu bude líp, ale po čase se k nám zase rád vrátil, a protože je kreativní, opět nachystal festivalové menu,“ dodává.

Zástupci restaurací už ochutnali menu z ostravského zámku Zábřeh

Šéfkuchaři nebo jiní zástupci festivalových restauraci z regionu se ve čtvrtek setkali s Pavlem Maurerem v ostravském zámku Zábřeh. Tamní šéfkuchař je pohostil netradičními pochoutkami, které nabídne lidem s festivalovou rezervací. Bez ní si totiž nabízené pokrmy objednat nelze. Loni si festivalová menu v hodnotě od 250 do 600 korun objednalo a předem zaplatilo téměř 30 tisíc lidí z celé země.

Zámek Zábřeh nabídl festivalové menu -jako předkrm byl Přeštický bůček...
Zámek Zábřeh nabídl festivalové menu - jako hlavní chod kuchař připravil...

Zámek Zábřeh nabídl festivalové menu -jako předkrm byl přeštický bůček sous-vide, uzený hovězí jazyk, morkovo-křenový noček, omáčka z piva a hořčice (vlevo) a jako hlavní chod kuchař připravil jehněčí pečeni s kůzlečí klobáskou, pyré z červeného zelí a bramborové šišky s cibulkou.

„Zajímavé a odvážné,“ zhodnotil podávané tříchodové menu Maurer. Ocenil morkovo-křenový noček, který ještě nikde nejedl, chutnou kůzlečí klobásku či zmrzlinu z černého piva vyráběného v zámeckém pivovaru podávanou se švestkovým tartarem, hruškovými chipsy a sladovou sušenkou.

„Věřím, že my budeme mít lepší menu,“ kasali se polohlasně někteří z přítomných šéfkuchařů.

Majitel opavské restaurace Jiří Krčmář si jídla naopak vyfotil. „I když nejsem kuchař, dohlížím na jídelníček a stále hledám inspiraci. Festivalové menu připravujeme ve spolupráci s pražským šéfkuchařem Vladimírem Šmejkalem. Očekávám, že přijde nejméně dvě stě lidí. Vím, že naši stálí hosté už na to čekají. Na naše gurmánské večery přichází až sto lidí najednou,“ líčí.

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

Zrušený zájezd na NHL? Podpásovka. Kluky strašně zklamali, říká kouč Třince

28. dubna 2024  12:50

Dovedl třinecké juniory k extraligovému titulu. Nadšení propuklo i proto, že mistr měl od...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

Škody po požáru v Mionší jsou malé, prales podle hasičů zřejmě někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  16:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Vítkovice angažovaly brankáře Paříka a kanadského útočníka Yetmana

3. května 2024  15:52

Vítkovice získaly pro příští sezonu hokejové extraligy do branky třiadvacetiletého Lukáše Paříka....

Zloději stačila otevřená větračka. Z přízemních bytů kradl šperky i elektroniku

3. května 2024  13:07

Policisté dopadli v Ostravě recidivistu, který se krátce po propuštění z vězení vrátil ke svému...

Do Opavy míří princ Lorenz, vnuk posledního rakouského císaře

3. května 2024  10:35

Princ belgický a arcivévoda rakouský Lorenz von Habsburk zamíří do Opavy. V sobotu 4. května se tam...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...