Diskuze

Hlasujte pro dobroty Moravskoslezského kraje. Jakou máte nejraději?

Medová pochoutka, černočerná uzenina, hořké pivo nebo nadýchaný dezert - to jsou potraviny, které reprezentují Moravskoslezský kraj. Mnohé mají více než stoletou tradici a stále se jim daří. Vybrali jsme několik nejznámějších, vy můžete hlasovat, která dobrota vám chutná nejvíce.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EK

fitzie

25. 3. 2011 18:46
vzpomínáte na katowicke rurki?

prodávaly se v okýnku tuší na Muzejní.

0 0
možnosti
JB

eloelo

26. 3. 2011 8:09
Re: vzpomínáte na katowicke rurki?

No jasně, byla to fakticky dobrota. Nejlépe cestou na parking... :O)

0 0
možnosti
TM

GhostDogXXL

21. 3. 2011 8:55
:D

Arménská Marlenka jako MS specialita? A ostravské klobása (tak jak prodávána od většiny výrobců) dělá ostravsku spíš ostudu!

0 0
možnosti
HD

opportunity

27. 3. 2011 11:25
Re: :D

Jak od kterého výrobce. Opravdová šťavnatá libová jemně zauzená..... V

0 0
možnosti
GO

DISK

14. 3. 2011 12:12
?????MARELNKA????

8-o ten údajeně staroarménský patent jako specialita kraje uprostřed Evropy?

 

0 0
možnosti
D

darkhalf2@seznam.cz

15. 3. 2011 19:33
Re: ?????MARELNKA????

Taky jsem zíral.

0 0
možnosti
BJ

Kresinka

14. 3. 2011 10:01
Já si pamatuji

bramborové půacky s cukrem, nebo s povidly, úžasně dobrá kombinace

0 0
možnosti
D

darkhalf2@seznam.cz

15. 3. 2011 19:33
Re: Já si pamatuji

S povidly se to jí i v jižních čechách....takže místní to moc není.

0 0
možnosti
JTNJTN

Já to nebyl, já to nebil!

14. 3. 2011 9:36
Dal bych hlas ostravské klobáse.

Jenže tu jsem už hodně let neviděl (tím nemíním tu sojovou náhražku) ;-(

0 0
možnosti
DK

Danny_Kay

14. 3. 2011 9:34
Ostravar?!

...to je tak strasne pivo, ze horsi jsem snad nikdy nepil! Mam rad Ostravu, fandim Ostrave, ale objektivne Ostravar byl snad vyvinut za ucelem vyhnani lidi z knajpy! :-/

0 0
možnosti
LB

Killed_CZ

14. 3. 2011 9:35
Re: Ostravar?!

:) souhlas R^

0 0
možnosti
SD

barnaked

14. 3. 2011 9:05
Usi nebo oticke zeli

tak fakt nevim, kdyz clovek projde Stramberkem vsude to nadherne voni. Mam recept od spoluzacky ,na prodej je pekla jeji babicka i maminka, ze vydrzi dlouho to je stara znama vec..A oticke zeli? S usmevem vzpominam na kazdorocni brigady v opavskem Seliku, kdy jsme nafasovali bile obleceni vcetne gumaku a hura do kade (teda velke okachlikovane mistnosti, kde narozdil od te normalni chybel strop a lezlo se do ni po zebriku. Legrace jsme si uzili habakuk. Myslim, ze tohle mozna dnes studentum opavskych strednich skol chybi (slapani zeli, cisteni paprik, jahod etc.) Nebo i sbirani hlavek zeli na blizkych polich v Oticich.Klobasky nejim, Marlenka po zavedeni prumyslove vyroby uz neni ono, nosovicke zeli, kdyz neni vlastni a nesezenu oticke, tak je 3. v poradi. Radegast nebo Ostravar je v dnesni dobe stejne projimadlo (omlouvam se vsem milovnikum horke chuti), ale budvar je budvar. A hlucinske kolace, prece ty od maminky nebo ty moje (po xletech uz je umim).  Vsak rodina pochazi z Prajzske.

0 0
možnosti
K

KdysiBedlam

14. 3. 2011 16:29
Re: Usi nebo oticke zeli

Z Budvaru boli hlava a je moc sladky. Ja jsem pro ostravske klobasky, ktere byly specificke a jsou vyborne!

0 0
možnosti
W

wraith.d

14. 3. 2011 8:55
furt tam něco schází

a co valašsky frgál? nic? ;-€

0 0
možnosti
SD

barnaked

14. 3. 2011 9:06
Re: furt tam něco schází

to patri na Valassko, a to je dneska ve Zlinskem kraji ;-D

0 0
možnosti
DK

Dagiss

14. 3. 2011 8:46
tak dobré je všechno

ale nic už není tak jak bývalo. Myslím chuťově.Jen mne mrzí,že vynechali frgál,obzvláště hruškový,po tom bych se umlátila :-)

0 0
možnosti
MH

Martin_H

14. 3. 2011 12:52
Re: tak dobré je všechno

Jak už bylo napsáno výše: Valašsko je Zlínský kraj... ;-) Ale jinak s Vámi musím souhlasit. Ještě tak před deseti lety byly Hlučínské koláče vynikající! To, co za ně vydávají dnes, nemůže obstát... :-(

0 0
možnosti
H

heddy

14. 3. 2011 8:26
pro marťana i další

nepleť si nošovické zelí s otickým. Nošovické s otickým nemají nic společného, nevím, který neznalec je dal dohromady. Nošovice jsou v okrese Frýdek-Místek a Otice leží v okrese Opava. První dochovaná zmínka výroby otického kysaného zelí je již od roku 1864. Takže od té doby, (možná už i dříve) se vyrábí nepřetržitě. Nepoužívají se žádné chemie, jen sůl a zelí. Kvašení vzniká na základě mléčného kysání. Myslím si, že je zahrnuté do dobrot moravskoslezského kraje oprávněně, rozhodně se spolu se štramberskýma ušima vyrábějí nejdéle a stále stejně. Nošovické je asi taky dobré, ale o tom nic nevím, kupuji jen otické.

0 0
možnosti
MK

Bob-an

14. 3. 2011 9:16
Re: pro marťana i další

Většina kysaného zelí se vyrábí jen ze zelí soli a kmínu..... není žádný důvod tam jakoukoli chemii dávat :-)

0 0
možnosti