Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V Moravskoslezském kraji přibývá ekofarem, nejvíce na Bruntálsku

  16:20aktualizováno  16:20
Nejvíce ekofarem z celé republiky působí podle záznamů České ekologické platformy pro ekologické zemědělství na Bruntálsku. Většina ekozemědělců se věnuje chovu masných plemen hovězího dobytka.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ota BartovskýMF DNES

Velká část hovězího masa z ekologických farem v Moravskoslezském kraji zatím míří hlavně do zahraničí. Místní farmáři by tento trend chtěli změnit.

„Lidé mají strach hlavně z ceny, myslí, že když je něco ekologické, musí to stát více než v obchodě. Tak tomu ale není,“ vysvětluje Jiří Ševčík z Farmy George v Jerlochovicích u Fulneku.

Farma má vedle vlastního chovu také svou bourárnu. To je podle farmářů jedna z mála cest, jak se prosadit na trhu.

„Nikdy nebudeme konkurenty velkých jatek, ale nechceme být oběťmi veksláků s dobytkem,“ říká Jan Hořák, majitel ekofarmy v Janovicích u Rýmařova. „Oproti dřívějšku je v současnosti i možnost vybudování vlastních jatek, ale na to jsem už moc starý, do toho už nejdu. Porážíme v jatkách, které známe a jsme spokojeni.“

Většina ekofarem se zaměřuje na chov hovězího dobytka

Hořák hospodaří na 950 hektarech půdy v Jeseníkách. Obdobně jako ostatní farmáři bojuje vedle počasí hlavně s administrativou. „Každá žádost o dotace je malý horor, v oblasti našich pastvin jsou hned tři přírodní rezervace, takže je toho papírování až moc.“

Právě Bruntálsko je podle Andrey Hrabalové z České ekologické platformy pro ekologické zemědělství jednou z bašt ekozemědělství v republice.

„Bruntálsko je s 35 tisíci hektary půdy využívanými pro ekologické zemědělství okresem s největší výměrou půdy v rámci celé České republiky. Ke konci roku 2015 v Moravskoslezském kraji ekologicky hospodařilo 388 ekofarem na zhruba 55,5 tisících hektarech. Kraj si tak drží třetí pozici ve výměře i podílu půdy v ekologickém zemědělství mezi kraji České republiky, “ popisuje Hrabalová.

Ekologické zemědělství zažívá v posledních letech v regionu prudký vývoj. Z 63 ekofarem v roce 2005 se jejich počet zvýšil na 388, výměra půdy obhospodařované ekologicky pak stoupla o téměř 70 procent z 33 tisíc hektarů v roce 2005 na současných necelých 56 tisíc hektarů.

„V Moravskoslezském kraji je šedesát procent farem zaměřeno výhradně na živočišnou výrobu bez orné půdy,“ konstatovala Hrabalová. „Nejčastěji jde o chov masného skotu a ovcí. „Čistě na orné půdě hospodaří minimum ekofarem, většinou se jedná o smíšené podniky.“

Hovězí maso z ekofarmy se nemusí vařit několik hodin

A většina odchovaných zvířat míří za hranice, kde si je kupci sami zpracovávají. „Většina masa z místních chovů míří do zahraničí, ale jde jen o odhad, přesné statistiky neexistují,“ vysvětluje Hrabalová. „Cesta pro zemědělce, jako jsem já, je, že si najde vlastní odbyt,“ popisuje Bohumil Kolář z farmy Almako v Albrechticích u Rýmařova.

Sám nevylučuje, že by si pořídil vlastní jatka. „Cena pořízení jatek výrazně klesla, je to jeden ze směrů, kterým bych se mohl vydat,“ říká.

Pro vlastní cestu k odběratelům se rozhodl i Jiří Ševčík. „Dobytek sice posíláme na jatka, ta ještě vlastní nemáme, ale jinak si veškeré maso zpracováváme ve vlastní bourárně,“ vysvětluje zemědělec hospodařící nedaleko Fulneku. „Z masa zpracováváme balíčky, které prodáváme jak na farmě, tak dovážíme zákazníkům. Ty z 99 procent tvoří rodiny, jen malá část míří do restaurací.“

„Mým snem je, aby odsud jednou nebylo žádné zvíře prodáváno do zahraničí, ale aby produkce zůstávala zde. Vedle bourárny máme i vlastní pojízdnou prodejnu, se kterou objíždíme farmářské trhy v okolí. Bohužel kuchaři neumí z našeho masa vařit. Jediné, co umí, je hodit hovězí do tlakového hrnce. Ale naše maso, to se nemusí vařit několik hodin. Proto se zaměříme i na osvětu,“ dokončil Jan Hořák.



Nejčtenější

Syrové borůvky už nejíme, říká žena, které zničila játra liščí tasemnice

Primář Petr Kümpel ukazuje CT snímek jater napadených tasemnicí liščí.

Infekční oddělení Slezské nemocnice v Opavě má v péči čtyři pacienty nakažené vzácnou a životu nebezpečnou liščí...

Vítejte v nejhorším městě kraje, hlásá cedule v Jablunkově

Cedule vlevo od vstupu na koupaliště, které navštěvují i lidé ze Slovenska a...

Vítejte v Jablunkově, v nejhorším městě v kraji. Ceduli s tímto nápisem pověsil na venkovní stěnu místní restaurace...



Ať chcípne, psali lidé pod fotku kurdského novorozence. Policie je obvinila

Ilustrační snímek

Již několik měsíců řeší policie na Třinecku nenávistné komentáře, které se na sociální síti šířily na adresu dítěte s...

Bohemians - Ostrava 0:1, rozhodli bratři Šašinkové. A Baník je čtvrtý

Milan Baroš (vpravo) z Ostravy pod tlakem Davida Bartka z Bohemians,.

Souboje, snaha, velmi slušná divácká kulisa. A dlouho žádné góly. Až z jedné z posledních akcí zápasu udeřil hostující...

Bakala před komisi k OKD nepřišel. Necháme ho předvést, vzkázal Černohorský

Podnikatel, investor a filantrop Zdeněk Bakala.

Sněmovní vyšetřovací komise k prověření privatizace OKD se usnesla, že nechá předvést policií Zdeňka Bakalu, protože se...

Další z rubriky

Ostrava je pořád ještě mimo dění v divadelním světě, říká nový šéf Arény

Ředitel Komorní scény Aréna Jakub Tichý.

Bývalý šéf Národního domu ve Frýdku-Místku Jakub Tichý začátkem měsíce srpna usedl na místo ředitele Komorní scény...

Ředitelku ostravské základní školy čeká náprava chyb i soud

Základní škola Františka Formana stojí na sídlišti Dubina v ostravském městském...

Ředitelka Základní školy Františka Formana na sídlišti Dubina Ludmila Večerková má dva měsíce na nápravu chyb, které...

Vařič pervitinu chtěl vyrobit osm kilogramů drogy a skončit. Už to nestihl

Pohled do varny pervitinu v pronajatém bytu v Ostravě.

Policie v Ostravě zadržela 39letého muže, který bych schopen velmi rychle vyrobit velké množství pervitinu....

Najdete na iDNES.cz