Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Festival dobrého jídla láká na zážitkovou gastronomii za přijatelné ceny

  12:05aktualizováno  12:05
Rybí tapas včetně pstruha v sherry octu. Sépiová palačinka s treskou skrei, pórkem a salsou z pečených paprik. A na závěr pluma Iberico, chorizo, dýně, fazolky a kapusta z jednoho hrnce... „Zážitek,“ ocenili hosté speciality servírované v ostravské restauraci Pata Negra.

Jiří Nenička (uprostřed) se svým týmem nese jeden z pokrmů festivalového menu složeného z rybích specialit a vepřového masa. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Právě tam známý gurmán Pavel Maurer představil další ročník Grand Restaurant Festivalu. „A přesně o to jde,“ říká organizátor akce, jehož motto zní: Nejezte blbě.

„Snažíme se přiblížit zážitkovou gastronomii širší veřejnosti. Chceme, aby vybrané restaurace, které obvykle vaří z kvalitních surovin za vysoké ceny, nabídly kvalitní jídlo cenově dosažitelné téměř pro každého,“ vysvětluje Maurer.

Festival začne v neděli 15. ledna a potrvá až do konce února. Zájemci si mohou už teď prostřednictvím festivalového webu koupit jeden degustační chod za 250 korun, nebo tříchodové menu včetně vína za 600 korun. Většina z více než třiceti tisíc návštěvníků festivalu dává přednost celému menu. To platí i o Moravskoslezském kraji, kde festival dobrého jídla láká každý rok víc lidí. Ale ne do všech restauraci stejně.

„Loni se zapojilo 13 moravskoslezských restaurací, což byl rekordní počet v historii festivalu a kraj se tak stal druhým nejpočetněji zastoupeným regionem po Praze,“ říká mluvčí festivalu Petr John.

Letošním tématem je barokní kuchyně

Festivalové menu ochutnalo v kraji rekordních 2 363 lidí. Nejmenší zájem byl o menu nového hotelu Mercure v centru Ostravy, kam přišlo jen 36 lidí. Největší zájem byl naopak o restauraci Buena Vista v Ostravě-Jihu, kam zavítalo 406 lidí.

Počty loňských strávníků


Ostrava:

  • Best Western hotel Vista, Buena Vista - 406

  • Imperial hotel, La Brasserie - 291

  • Restaurant Na Hradbách - 217

  • Restaurace Pata Negra - 205

  • City.City hotel, Loft - 166

  • Park Inn Hotel, Bamboo - 143

  • Clarion Congress Hotel - 123

  • Zámek Zábřeh - 82

  • Mercure Center hotel, Janak - 36

Čeladná:

  • Miura hotel - 258

Krnov:

  • Cvilín hotel - 203

Ostravice:

  • Sepetná hotel,Valašská koliba - 127

Opava:

  • U Tiskárny - 106

„Loni jsme byli poprvé ve Vistě. Užili jsme si to natolik, že už máme zaplacené rezervace na únor. Nejen, že nás láká úhoř a další pokrmy, ale je tam i velmi příjemné prostředí, obsluha a každý pátek hraje pianista. Loni jsme byli tři, letos nás jde pět,“ líčí Marie Koníčková.

Každý šéfkuchař nabízí netradiční menu podle své fantazie, ale letos pod jednotícím názvem Baroko na talíři. „Každý rok kuchaře inspirujeme. Loni jsme například upozornili na plýtvání potravinami a vyzvali kuchaře, ať připraví chutné zajímavosti ze zbytků,“ připomněl Maurer. Dodal, že základem barokní kuchyně byla zvěřina, čerstvé ryby, telecí, kachní a račí maso, ale také hlemýždi a mořské plody. Mezi hlavní ingredience patřila skořice, med, sušené ovoce, houby, zázvor, ořechy, kořenová zelenina.

Festivalové menu nabídnou i letos restaurace v pěti lokalitách regionu: Ostravě, Opavě, Krnově, Ostravici a Čeladné. Ale bude jich méně než loni, z devíti ostravských se letos zapojí jen pět. Chybět budou například restaurace City.City hotelu a Zámku Zábřeh, které mají stejné vlastníky.

„Festival trvá šest týdnů, což je příliš dlouhá doba. Narušuje běžný provoz a nevyplácí se nám, proto jsme se rozhodli nepokračovat,“ říká šéf Zámku Zábřeh Radovan Koudelka.



Nejčtenější

KVÍZ: Poznáte české a moravské hrady? Vyzkoušejte se, ať v létě nebloudíte

012

Regiony iDNES.cz přinášejí další z kvízů, v nichž si ověříte, jak znáte naši zemi. Tentokrát můžete poznávat české a...

Obec marně vyzývá seniora k odklizení desítek vraků. Je to sbírka, tvrdí

Toto není zarostlé vrakoviště, ale sbírka veteránů chráněná kopřivami, tvrdí...

Desítky autovraků obrostlých trávou hyzdí okraj frekventované silnice přes Dobrou na Frýdecko-Místecku. Patří místnímu...



Starostka objevila v penzionu bezmocné seniory. Zařízení prověřuje policie

Penzion Wendy senior ve Vratimově.

Bezvládné lidi na postelích i ženu s otevřenou ranou na noze našla při návštěvě nového penzionu Wendy senior ve...

A kde jsou ti diváci? Zlatá tretra řešila, proč se tribuny nenaplnily

Český dálkař Radek Juška si doletěl pro šesté místo.

Tahle Zlatá tretra je jiná než předchozí ročníky, uvědomoval si takřka každý při pohledu na tribuny během středečního...

Na šachtě byl týden. Od smrti na Dukle jej zachránila nezkušenost

Vladimír Vlček nastoupil na Duklu jen týden před tragickou událostí z roku 1961.

Vladimír Vlček nastoupil na Důl Dukla jen pár dní před tragédií, při níž zemřelo 108 horníků. Za svůj život vděčí...

Další z rubriky

Ostrava schválila, že se stavba tramvajové trati obejde bez souhlasu obvodů

Tramvaje v centru Ostravy.

Radní Ostravy získali trumf, který městu umožní stavět trať ke Globusu přes Porubu a Pustkovec bez ohledu na postoj...

Propagátor cyklistiky dostal čtyři roky za zneužívání nezletilých dívek

Rostislav Šafrata dostal čtyři roky vězení za zneužívání nezletilých dívek.

Čtyři roky vězení dostal u soudu v Karviné bohumínský propagátor cyklistiky Rostislav Šafrata za zneužívání nezletilých...

Měsíce žijeme v nejistotě, říkají nájemníci z bytů na opavském náměstí

O devět metrů dopředu, ze sociálních bytů luxusní. Opava oprášila projekt,...

Situace okolo panelového domu na Horním náměstí v Opavě eskaluje. Jeho obyvatelé v pondělí na jednání zastupitelů...

Ověřeno maminkami: Co s nákupem z farmářských trhů
Ověřeno maminkami: Co s nákupem z farmářských trhů

Připravte si večeři z dobrot, které si přinesete z trhu. Stačí pár ingrediencí a za pár minut hotovo. Tyto recepty vaří ženy pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz