Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Blíží se festival dobrého jídla. Lidé platí menu předem

  8:20aktualizováno  8:20
Devátý ročník Grand Restaurant Festivalu pro milovníky dobrého jídla začne sice až v pondělí 15. ledna a potrvá až do konce února, ale mnozí lidé si místa rezervují už od prosince.

Festival jídla začíná v Ostravě v polovině ledna a potrvá až do konce února. | foto: Ivana Lesková, MF DNES

V Moravskoslezském kraji si zájemci prostřednictvím serveru www.grandrestaurantfestival.cz už předplatili 630 degustačních menu v devíti restauracích zapojených do festivalové akce, z toho 205 v ostravské restauraci Buena Vista. 

„Festivalové restaurace s přáteli většinou střídáme, ale tentokrát jsme si menu v oblíbeném podniku zaplatili už v prosinci, abychom měli jistotu, že se tam dostaneme v pátek večer, kdy k dobré atmosféře přispívá klavírista,“ vysvětluje zájem o rezervaci s velkým předstihem účastnice akce Lenka Koníčková.

Fotogalerie

Festival se koná obvykle asi v 90 restauracích v celé zemi, které uvaří kolem 33 tisíc speciálních menu na zadané téma za jednotnou cenu.
„V Moravskoslezském kraji se letos zapojí devět restaurací, což je stejný počet jako loni. Dohromady nabízejí téměř deset tisíc menu. Ale tentokrát bude chybět například ostravská Pata Negra, což mě mrzí. Naopak přibyl podnik Rekovice – restaurace & lesní hotel, který patří obci Trojanovice, což mě velmi těší,“ líčí organizátor akce Pavel Maurer. „Našim cílem totiž je, aby se kvalitní pokrmy postupně dostaly z velkých měst i do malých a na vesnice,“ dodal Maurer, který prosazuje vlastní heslo: Nejezte, nepijte, a když to půjde, ani nežijte blbě!

Motto letošního ročníku festivalu zní: Superfood za super ceny. Kuchaři dostali za úkol uvařit ze superpotravin, což jsou suroviny rostlinného i živočišného původu, které mají blahodárné účinky na zdraví.

Například Michal Vůjtek, šéfkuchař ostravské restaurace Janák, přidal k filé z divokého lososa salát z výživné quinoy, obiloviny bohaté na vlákninu i bílkoviny, a avokádovou pěnu, ke krůtímu masu batátové pyré, černou čočku i anasovo-chilli redukci a k borůvkovému dortíku omáčku z rakytníku. 

Autor:


Nejčtenější

Autobusák dostal za vjetí na přejezd podmínku. Odvolali se on i žalobce

Autobus ve Frýdku-Místku vjel na přejezd těsně před vlakem

Podmínečný trest a zákaz řízení udělil soud 56letému muži, který letos v únoru ve Frýdku-Místku jako řidič autobusu...

Kdyby nastal blackout, na mytí i praní by lidem jako kdysi stačil popel

Na Kamenitém v Beskydech spolek Koliba s Václavem Michaličkou z Muzea...

Kdyby na dlouho vypadly dodávky elektřiny, poradili by si s tím lidé, kteří minulý týden vyrazili na horu Kamenitý v...



Muži vyrývají příběhy lidí do desek. Dřevěná fotoalba jsou hitem

Dominik Čermák (vlevo) a Jan Ševčík jsou úspěšnými výrobci a prodejci dřevěných...

Na začátku byznysu dvou mladých mužů byla spořivost jednoho z nich. Jan Ševčík šel do obchodu a chtěl si pořídit...

Ostravské stopy: Město vypadalo strašně. Špinavá katastrofa, vzpomíná Hryc

Slovenský herec Andrej Hryc má hodně zážitků i ze Stodolní ulice. Jenže jak...

Nejnovější slovenskou kinematografii přijel nedávno na festival Kino na hranici reprezentovat známý slovenský herec,...

Slavný stadion Bazaly v současné podobě končí. Bude se bourat tribuna

Vizualizace stadionu Bazaly po plánované přestavbě.

Do šesti týdnů by měla zmizet hlavní tribuna někdejšího stadionu ostravského Baníku na Bazalech. Město, kterému areál...

Další z rubriky

Akademik: Nikdo neví, kde se kulový blesk objeví a co udělá

Akademik Veleslav Mach ukazuje na ostravské VŠB zařízení, které simuluje úder...

Potemnělá hala, kde se blýská, ale nehřmí. Akademici spolu se studenty v ní na speciálních přístrojích simulují napětí,...

Soud zprostil trenéra Petrželu obžaloby z vyhrožování. Chyběl důkaz

Vlastimil Petržela, trenér Zlína

Okresní soud v Opavě ukončil případ dvou výhrůžných textových zpráv, které loni na jaře obdržel předseda představenstva...

Muži vyrývají příběhy lidí do desek. Dřevěná fotoalba jsou hitem

Dominik Čermák (vlevo) a Jan Ševčík jsou úspěšnými výrobci a prodejci dřevěných...

Na začátku byznysu dvou mladých mužů byla spořivost jednoho z nich. Jan Ševčík šel do obchodu a chtěl si pořídit...

Najdete na iDNES.cz