Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Legendární karvinské gofry zachránili jejich nadšení konzumenti

  19:02aktualizováno  19:02
S legendární budkou se Karviňané po osmadvaceti letech loučit nemusí. Gofry se v ní budou prodávat dál, a to i o víkendech. Noví majitelé se je naučili dělat tak, jak jsou lidé zvyklí.

Gofry mají v Karviné osmadvacetiletou tradici. Pokračovat budou i nadále. Zasadili se o to Petr Nesét a Pavel Starzyczny (zleva). | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Když se zhruba před rokem rozkřikla zpráva o tom, že by měl po 28 letech skončit provoz budky s gofry v Karviné-Ráji, vyvolalo to mezi lidmi téměř hysterii. 

Fotogalerie

V lednu letošního roku pak facebookové stránky „Karviná žije“ zveřejnily informaci, že budku s gofry povedou noví majitelé. „Přečetlo si ji přes 30 tisíc lidí a stovky z nich zprávu komentovali či sdíleli,“ uvedl Milan Haluška provozující zmíněné stránky. 

Tato čísla budiž důkazem, že skromně vypadající dřevěná bouda s domácími gofry (vaflemi) a trubičkami poblíž křižovatky U Slunka se stala bez přehánění kultovní součástí města. Na gofry za pár korun se hlavně v teplých měsících stojí řady až k několik desítek metrů vzdálené lékárně. 

Osmadvacet let budku vedla Alena Faksová. Vedla se vším všudy – obsluhovala, dělala účetnictví, zařizovala nákupy a sama pochoutky výhradně z čerstvých surovin připravovala. Po téměř třech dekádách se žena rozhodla si od této práce odpočinout. Když se o tom jednou v hospodě dozvěděli Petr Nesét a Pavel Starzyczny, rozhodli se, že to tak nenechají.

Nechtěli tam mít hamburgery

Jeden pracuje ve finančních službách, druhý je ajťák, přesto je to neodradilo o legendární boudu zabojovat. „My jsme Karviňáci, narodili jsme se tady a už jako malí kluci jsme tady bývali pečení vaření. I když jsem pak osm let bydlel v Ostravě, tak jsem často autem spěchal do Karviné, abych si stihl dát poslední gofry před zavíračkou,“ říká Pavel Starzyczny. 

On ani Petr Nesét nechtěli, aby Karviná o svou oblíbenou pochoutku přišla. „Zájemců bylo více, ve hře například bylo, že by se zde prodávaly hamburgery. To jsme nechtěli, paní Faksové jsme představili svou vizi a ona kývla. I když nás varovala, že si na tomhle byznysu nevyděláme,“ řekl Nesét.

Žena ochotně předala následovníkům své know-how a doteď jim v případě potřeby pomáhá. „Peče pro nás trubičky, když nám někdo onemocní, přijde na pomoc,“ popisuje Starzyczny (redakce 5plus2 opakovaně oslovila s žádostí o rozhovor i Alenu Faksovou, ta ale odmítla – pozn. autora)

Vylepšovat? Není co...

S recepturou si dva muži nehodlají pohrávat. Proč měnit něco, co 28 let funguje. „Paní Faksová vše dělala z čerstvých surovin. To byl základ úspěchu tamních gofrů. A v tom my pokračujeme. Neměníme recepturu ani přípravu, není jak ji vylepšit,“ podotkl Starzyczny. 

Jedinou novinkou je bezlepková varianta gofrů a také prodloužená provozní doba. Zatímco za bývalé majitelky bylo otevřeno jen od pondělí do pátku, a ne po celý rok, dvojice mužů chce gofry a trubičky nabízet celoročně, sedm dní v týdnu. „Bývalá majitelka byla prakticky na vše sama, obdivujeme ji, jak to tady zvládala. My jsme dva, navíc máme zaměstnance, takže si můžeme dovolit provozní dobu rozšířit. Myslíme, že víkendový provoz by mohli lidé ocenit,“ věří Petr Nesét. 

Dvojice mužů už si pohrává také s myšlenkou, že by gofry a trubičky nabízela například v rámci městských trhů či jiných slavností na karvinském náměstí či na dalších místech města a v okolí. 

Na křupavé gofry za 24 korun jezdí lidé z širokého okolí, zajíždějí k ní Češi i Poláci. Dvojice mužů má boudu teprve od ledna, ten největší nápor lidí je tak teprve čeká s prvními teplými měsíci. Už teď ví, že přijali velkou výzvu – navázat na osmadvacetiletou historii gofrů, které si v Karviné zamilovali. 

Autor:


Nejčtenější

Radar hlásí 44 tisíc překročení rychlosti. Za jeden měsíc a v jedné ulici

Instalace úsekových radarů v Rosicích nad Labem se podle pardubických strážníků...

I více než trojnásobnou rychlostí, než je povoleno, jezdí řidiči Pekařskou ulicí v Opavě. Kontrolní radar tam za pouhý...

Na šachtě byl týden. Od smrti na Dukle jej zachránila nezkušenost

Vladimír Vlček nastoupil na Duklu jen týden před tragickou událostí z roku 1961.

Vladimír Vlček nastoupil na Důl Dukla jen pár dní před tragédií, při níž zemřelo 108 horníků. Za svůj život vděčí...



Nic nezákonného neděláme, tvrdí majitel vratimovského penzionu pro seniory

Podle Petra Jančíka se starostka Vratimova dopustila pomluvy a senioři jsou s...

Dvě obvinění, jedno na neznámého pachatele, druhé opačným směrem na starostku Vratimova, padla v posledních týdnech...

Majitelé si drží parcely, byť je nevyužívají. Noví zájemci hledají marně

Ilustrační snímek

Řada obcí v Moravskoslezském kraji se dlouhodobě potýká s nedostatkem stavebních parcel, i když velké množství jich...

Belgičtí důchodci uvázli na beskydském svahu, zachraňovali je hasiči

Belgickým seniorům museli hasiči pomoci ze strmého kopce v Beskydech.

Nejstrmější neoznačenou cestu si vybral pár osmdesátiletých seniorů z Belgie při prozkoumávání Beskyd. V kopci poblíž...

Další z rubriky

Jmelí se enormně šíří a napadá i dosud odolné stromy, řešení chybí

Ve Vsetíně vyzkoušeli nový postřik stromů proti jmelí, které ničí stromy v...

Nejen kůrovec je v poslední době postrachem pro stromy v severovýchodní části republiky. Problém mají i listnaté stromy...

Opilý řidič ve Frýdku-Místku způsobil nehodu. Zranilo se pět lidí

Ve Frýdku-Místku se při nehodě dvou aut zranilo pět lidí, jednoho člověka z...

K vážné nehodě v sobotu odpoledne vyjížděly všechny složky integrovaného záchranného systému ve Frýdku-Místku. Řidič...

Osoblažsko ožije novými cíli pro turisty, včetně historického nádraží

Osoblažská úzkokolejka na cestě romantickou krajinou Slezské Hané.

Nová lávka ke zřícenině Fulštejn, nádraží ve Slezských Rudolticích v podobě, kterou mělo před stoletím, i relaxační...

Adecco spol. s r.o.
Seřizovač vstřikolisů, Valašské Meziříčí, až 30 000 Kč

Adecco spol. s r.o.
Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj
nabízený plat: 23 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz