Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hlasujte pro dobroty Moravskoslezského kraje. Jakou máte nejraději?

  19:55aktualizováno  19:55
Medová pochoutka, černočerná uzenina, hořké pivo nebo nadýchaný dezert - to jsou potraviny, které reprezentují Moravskoslezský kraj. Mnohé mají více než stoletou tradici a stále se jim daří. Vybrali jsme několik nejznámějších, vy můžete hlasovat, která dobrota vám chutná nejvíce.

Mezi známé lahůdky patří i Štramberské uši, medová vzpomínka na řádění Tatarů. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Hlučínské koláče

Místní specialita, která z doby monarchů, přes obě světové války a komunismus přežila až dodnes, to jsou hlučínské koláče. Charakteristické jsou tučným těstem a zdobením. "Koláče se nesypou klasickou drobenkou, sázejí se na ně takové kopečky," popisuje Jana Schlossarková, která každoročně pořádá kurzy pečení. Poctivé koláče vyrábí kromě domácností i pekárna Azpek v Bolaticích.

Ostravská klobása

Uzenina typická svou tmavou barvou vznikla před bezmála padesáti lety. Na ostravské potravinářské výstavě ji uvedl řezník František Pekárek. Při rozkrojení měla klobása typickou strukturu, obsahovala totiž část pomletého a část na kousky krájeného libového vepřového masa. Se smrtí Pekárka zmizel také recept. "Ostravské klobásy patřily k nejlepším, pak se ale zkazily, byly plné křupek," říká řeznice, která si nepřála být jmenována.

Ostravar

Pivovar Ostravar je součástí regionu už 114 let a patří k nejstarším dodnes fungujícím podnikům na území města Ostravy. Jeho tradice sahá až do roku 1897, kdy byl založen Český akciový pivovar v Moravské Ostravě. První várka piva v něm byla uvařena o rok později. "Využíváme tradičních postupů, které zahrnují mimo jiné spodní kvašení. Výsledkem je pivo specificky hořké," uvedl vrchní sládek Richard Kornas.

Marlenka

Medová dobrota se podle staroarménské rodinné receptury vyrábí ve Frýdku-Místku. Na trhu je asi šest let. Marlenku dobře znají Češi i Slováci, navíc se vyváží do dalších šestnácti zemí. "Chlubíme se tím, že jsme z Beskyd. S regionem spolupracujeme, připravili jsme například exkurze s ochutnávkami pro turisty," doplnil mluvčí Jaromír Prokop.

Ostraváček

Jemný tvaroh vznikl v 60. letech v martinovské mlékárně. Spolu s ní pak v 90. letech zanikl. Slavnou značku oživila v roce 2003 Mlékárna Kunín. "Ostraváčka prodáváme po celé republice, ale je pravda, že úspěšnější je na Moravě, především na Ostravsku. Tam si v tuto chvíli vede dobře a má vzrůstající tendenci," prozradila manažerka mlékárny Marie Hýřová.

Radegast

V loňském roce oslavil Nošovický pivovar 40. výročí od založení. Při výrobě piva zde dodržují recepturu prvního sládka Jaromíra Francla. "Pivo se k regionu váže i jednou ze tří pivovarských surovin - vodou. Tu čerpáme od pramenů Morávky," uvedl mluvčí Jiří Mareček.

Jakou dobrotu Moravskoslezského kraje preferujete?

celkem hlasů: 21514

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 3. dubna 2011. Anketa je uzavřena.

Štramberské uši 2779
Radegast 2386
Ostravar 2197
Marlenka 2099
Hlučínské koláče 2082
Ostraváček 2071
Kysané zelí (Otice, Nošovice) 2055
Ostravské klobásy 2012
Jiné 1929
Bylinné likéry 1904




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Průmyslová zóna. Ilustrační foto
U mošnovského letiště chce mít překladiště mezinárodní logistická firma

Obří logistické centrum s železničním překladištěm, kde najdou práci stovky lidí, má v blízké budoucnosti vyrůst v průmyslové zóně Mošnov na Novojičínsku. Míří...  celý článek

Libor Václavík přejíždí s Tatrou 810 4x4 nejvyšší technickou překážku na světě...
Tatra přejela nejvyšší překážku na světě. Z jedné i druhé strany

„Strašné,“ to bylo první, co vyslovil Libor Václavík, když vystoupil z Tatry 810 4x4, se kterou dokázal ve středu odpoledne přejet nejvyšší technickou překážku...  celý článek

Jak je zjevné, tragická nehoda pendolina s kamionem na přejezdu ve Studénce...
Studénka odmítá projekt na řešení nebezpečného přejezdu. Nepočítá s kamiony

Zastupitelé Studénky vyslovili nesouhlas s projektem, který má vyřešit nebezpečný přejezd známý tragickou nehodou polského kamionu s pendolinem. Ministerstvo...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.