Luboš Benedik (vlevo) a Jiří Frydrych prodávají ryby u krnovského Petrova...

Luboš Benedik (vlevo) a Jiří Frydrych prodávají ryby u krnovského Petrova rybníka. Práce před listopadovým výlovem pro ně začala už v polovině října startem postupného vypouštění rybníka. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Kapr na Vánoce, to je pro rybáře dřina od podzimu

  • 0
Cesta kapra na vánoční stůl nevede jenom z kádě. Je mnohem delší a začíná mnohem dřív, přípravami před výlovem rybníků. Nároky zákazníků se navíc zvyšují. Kromě kapra jsou i o Vánocích populární amur, pstruh, velký lososový pstruh, candát nebo štika.

„Podzim a Vánoce jsou u profesionálních rybářů z Povodí Odry zúročením celoroční práce a až samotný vánoční prodej rozhodne o tom, zda byla úspěšná,“ říká Ivo Jedlička, vedoucí rybného hospodářství Povodí Odry, jež má sídlo v Opavě.

Samotné finále přitom nespočívá jen ve vypuštění rybníku a roztažení sítí. „Třeba výlov Petrova rybníka u Krnova se konal 8. a 9. listopadu, ale vše začalo už 17. října vytažením prvních dluží z výpustného zařízení. Voda se začala vypouštět, což trvá asi tři týdny. Denně se musí kontrolovat zákles hladiny a je potřeba sledovat i chování ryb, zda zmenšený prostor nepřináší zhoršení kyslíkových poměrů,“ poznamenal šéf.

„Začíná rozhodující fáze přípravy a pro rybáře jsou to čtyři dny mimo domov. Maringotky se stanou naším jediným útočištěm, kde se můžete trochu ohřát, usušit a vyspat,“ popsal Jedlička.

Při výlovu už pak vše běží, jak má. Letos Petrův rybník vydal téměř 70 tun ryb, které se do Vánoc vyčistí v sádkách a budou připravené na prodej.

„Lidé chtějí rybu čerstvou a nejlépe upravenou na řízky,“ usmál se šéf. „Nároky zákazníků stoupají a prodej živých ryb ustupuje. Lidé nechtějí stát ve frontách, chtějí rybu před zabitím vidět, zda není poškozená, je v čisté vodě, zda je prodavač příjemný. Chlapi se moc nevyspí, ráno se začíná už ve čtyři a končí pozdě večer. To vše je násobeno zimou, studenou vodou, náročnou fyzickou prací,“ líčil Jedlička.

Na Povodí Odry prodávají ryby celý rok v prodejnách v Krnově, Opavě a na Žermanicích.

„U nás je na Vánoce určitě pořád zásadní rybou kapr, ale lidé chtějí i jiné druhy. Populární je amur, pstruh, velký lososový pstruh, candát, štika,“ vyjmenoval.

„Těší nás zájem lidí i to, že nám zůstanou věrni i na Vánoce, kdy bývá nabídka kaprů všude. Je potěšující, že se ryby začínají konzumovat i během roku a spousta zákazníků si uvědomuje jejich pozitivní vliv na zdraví. To je pro nás příslibem do budoucna, že naše krásné řemeslo nezanikne.“