Minipivovar v Ostravě-Zábřehu přichází často s pivními novinkami. Na snímku manažer Radovan Koudelka.

Minipivovar v Ostravě-Zábřehu přichází často s pivními novinkami. Na snímku manažer Radovan Koudelka. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Minipivovary v létě prodají víc piva. Někde nabízejí i „letní“ druhy

  • 5
Pivní speciály jsou u konzumentů zlatavého moku čím dál oblíbenějším artiklem. "Nestíháme," zní v teplých letních dnech z většiny minipivovarů v kraji. Některým stoupá v létě spotřeba až o sto procent, přičemž na odbyt jdou spíše lehčí a méně alkoholická piva.

"Český pivař se mění. Z pijana se stal fajnšmekr - ochutnávač, který si potrpí na kvalitní pivo," říká Radovan Koudelka, manažer ostravského Zámku Zábřeh, kde kromě minipivovaru mají i restauraci, hotel, ale i pivní či třeba vinné lázně.

Speciálně na léto přitom ve zdejším minipivovaru uvařili čtyři druhy piv. Jsou mezi nimi osvědčené spodně kvašené jedenáctistupňové ležáky - světlý a polotmavý Pikard, ale také pšeničný svrchně kvašený Weizenbier.

Novinkou léta je polotmavé pivo belgického typu

"Novinkou letošního léta je polotmavé pivo belgického typu, tedy svrchně kvašené, jehož kořeny sahají do Británie," uvádí Radovan Koudelka a pro upřesnění dodává, že pěnivý mok pro návštěvníky Zámku Zábřeh navařil vrchní sládek Rostislav Řehulka z několika druhů stoprocentně ječmenných sladů.

Pro kvašení pak užil speciální belgické kvasnice. "Tento náš speciál je pivo silnější, plnější, s typickým ovocným podtónem," říká Radovan Koudelka s tím, že v létě spotřeba piva vždy stoupá. To potvrzují i majitelé dalších minipivovarů v kraji.

"V létě stoupá spotřeba našeho piva zhruba o sto procent," říká spolumajitel minipivovaru U Koníčka ve Vojkovicích na Frýdecko-Místecku Mojmír Velký.

Někde v létě speciály ani nestíhají vyrábět

O který ze stabilně nabízených druhů piva je v létě v minipivovaru největší zájem? "Asi o Ryzáka, světlou kvasnicovou jedenáctku. Patří mezi lehčí piva, kterých se dá v létě vypít více," říká Mojmír Velký. Kdybyste u Koníčka ale teď chtěli ochutnat některý z pivních speciálů, neuspěli byste.

"Speciály vaříme na podzim, v zimě a na jaře. V létě nestíháme pivo ani vyrábět, natož vařit speciály. Naposledy jsme speciál, medové pivo, měli před dvěma týdny a byl to asi na pár týdnů poslední," říká spolumajitel minipivovaru.

Na pivní speciál teď nenatrefíte ani U Komárků v Rohově, kde minipivovar funguje půl roku. Ani zde ho totiž v létě kvůli velkému zájmu lidí nestíhají uvařit. Hosté ale ani tak nemusí zoufat - k ochutnání tu mají dva druhy piva Rohan, jedenáctistupňový světlý ležák a třináctistupňový polotmavý speciál.

V některých minipivovarech si v létě navíc kromě piva můžete užít i kulturu. Třeba na Zámku Zábřeh od neděle startuje letní kino. Začíná se stylově - filmem Postřižiny.