Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Po úspěchu přišly problémy, jako by nás chtěli potopit, říkají výrobci džemů

  19:20aktualizováno  19:20
Ne každý podniká jen proto, aby se uživil. Manželé Suškovi z Frýdlantu nad Ostravicí si založili firmu na výrobu džemů hlavně pro radost. „Prostě nás to baví,“ popisují práci ve své firmě Ze zahrádky s láskou.

Monika Sušková sice podniká ve zdravotnictví a Břetislav podniká, přesto se nim podařilo vybudovat firmu, jejíž produkty obstály v soutěži. | foto: Adolf Horsinka

Jen produkcí džemů by se manželé Suškovi neuživili, oba mají proto ještě další práci. Břetislav podniká, Monika pracuje ve zdravotnictví. Přesto se jim však podařilo vybudovat firmu, která už získala ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje.

Jak jste se k výrobě džemů dostali?
Monika Sušková: Chtěla jsem si koupit nějaký dobrý džem. Navštívili jsme proto bioprodejnu, kde nám ale majitelka řekla, že nic takového není. A tak jsem to zkusila.

Takže jste praštili s podnikáním a vrhli se na podnikání?
Břetislav Suška: Manželka je zdravotní sestra a původně chtěla z té práce odejít.

M. S.: Dnes mi však vyhovuje, že to je tak půl na půl, je to pro mne optimální uspořádání.

A je ta práce vůbec na uživení?
M. S.: Na uživení to rozhodně není, to bychom museli vyrábět podstatně více. Museli bychom najmout zaměstnance, což by znamenalo další zvýšení nákladů. A to bychom byli zase tam, kde jsme byli.

Jak se shání kvalitní ovoce?
M. S.: Po známostech. Není tady takový obchod. Problém je sehnat nejen kvalitu, ale i množství.

B. S.: Třeba rybíz nám známý nabídl jak se říká za flašku. Má ho na zahradě hodně a byl rád, že se jej zbaví. Ostružiny má zase tchán.

To z vás musí mít děti radost, když je naženete na sběr ovoce.
B. S.: Motivace dětí bývá někdy náročná, ale máme zkušenost, že pomáhá třeba motivace internetem.

V čem to spočívá?
B. S.: Mají jej omezený, takže když jsme jim ze srandy řekli, že za kbelík nasbíraných mirabelek budou mít hodinu na počítači navíc, podaly neskutečný výkon.

Byl to velký boj, prosadit u úřadů výrobnu džemů ve vlastním domě?
B. S.: Spíše naopak. Úřady nám vycházely velice vstříc. Například hygiena, které jsme řekli, co chceme udělat, a oni nám vlastně vymysleli, jak to máme udělat. Neházeli nám klacky pod nohy, jak se o tom často mluví.

Uspěli jste v soutěži Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Do té jste se přihlásili sami?
M. S.: To mě zase potkala paní z radnice a říkala, ať se tam přihlásíme, že tady ve Frýdlantě moc takových firem není, a když, tak jde o řezníky.

Odrazil se váš úspěch v soutěži také na zvýšeném zájmu zákazníků?
B. S.: Začali se ozývat především obchodníci, kteří to sledují.

M. S.: Museli jsme ten zájem korigovat a některé i odmítnout, protože naše výroba je omezená.

Hygiena vám pomohla při projektování výrobny, radnice při soutěži. Vy si asi na úřady stěžovat nemůžete.
B. S.: To ano, ale přišly i problémy. Když jsme uspěli v regionální potravině, začal kolotoč kontrol. Byla to taková ne zrovna válka, ale přetahovaná.

M. S.: Řekli nám, že to, co děláme, prý není džem, ale že to máme nazývat pomazánkou. Třeba rybízová pomazánka by asi příliš mnoho zákazníků nepřitáhla...

B. S.: My vyrábíme extradžem, to určuje podíl ovocné složky ve výrobku. Ve finále mělo poslední slovo ministerstvo, na které jsme se obrátili. Ti řekli, že vyrábíme výběrový extraspeciální džem.

Proč k tomu došlo?
B. S.: Asi jsme někomu vypálili rybník. Najednou se na trhu objevila firma a hned získala cenu. Možná si na ni brousil zuby někdo jiný, a tak na nás poslal udání, že jsme falšovali údaje.

Jak to probíhalo?
M. S.: Řešili jsme třeba úplně absurdní věc, kdy nám vytýkali, že máme na etiketě napsáno „bez chemie“ a „bez konzervantů“. Což je na hromadě výrobků. Když jsem jim říkala, že tam ale opravdu nemáme žádnou chemii, tak nám řekli, že tím vytváříme dojem, že by to tam jiní výrobci mít mohli.

B. S.: Vyloženě to působilo jako cílený útok, kdy nás někdo chtěl potopit. To asi nepřidá chuť do práce...

B. S.: Zažili jsme i to, že vadil nápis na etiketě, kde jsme měli napsáno „Poctivý výrobek“. Když jsme říkali, ať se jdou podívat do supermarketu, kde je to na každém druhém jogurtu, řekli, že to je něco jiného.

M. S.: A my měli natištěné etikety. Dokonce jsme při výrobě etiket koupili výrobky jedné firmy z Hradce Králové, abychom věděli, co má na ní být. A oni nám řekli, že to je nezajímá, že to je jiný kraj, že tady to dělají jinak.

B. S.: Každopádně jsme se díky tomu naučili, jak to má být. Když přišla kontrola podruhé, bylo to úplně o něčem jiném.



Nejčtenější

Obec marně vyzývá seniora k odklizení desítek vraků. Je to sbírka, tvrdí

Toto není zarostlé vrakoviště, ale sbírka veteránů chráněná kopřivami, tvrdí...

Desítky autovraků obrostlých trávou hyzdí okraj frekventované silnice přes Dobrou na Frýdecko-Místecku. Patří místnímu...

Starostka objevila v penzionu bezmocné seniory. Zařízení prověřuje policie

Penzion Wendy senior ve Vratimově.

Bezvládné lidi na postelích i ženu s otevřenou ranou na noze našla při návštěvě nového penzionu Wendy senior ve...



A kde jsou ti diváci? Zlatá tretra řešila, proč se tribuny nenaplnily

Český dálkař Radek Juška si doletěl pro šesté místo.

Tahle Zlatá tretra je jiná než předchozí ročníky, uvědomoval si takřka každý při pohledu na tribuny během středečního...

V Mostech u Jablunkova kroupy zničily úrodu, o pár metrů dál bylo sucho

Rodině z Mostů u Jablunkova poničily kroupy úrodu.

Lidé v Mostech u Jablunkova letos sklízet nebudou. Úrodu jim zničilo silné krupobití, které oblast zasáhlo o víkendu....

KVÍZ: Poznáte české a moravské hrady? Vyzkoušejte se, ať v létě nebloudíte

012

Regiony iDNES.cz přinášejí další z kvízů, v nichž si ověříte, jak znáte naši zemi. Tentokrát můžete poznávat české a...

Další z rubriky

Když Duklu 61 viděli havíři, nedali mi pěstí, těší režiséra Ondříčka

Režisér David Ondříček (30. května 2018)

Dvoudílné drama z hornického prostředí Dukla 61 se podle mnohých stalo filmovou událostí letošního roku. Režisér David...

Penzion v Jablunkově žádá odstranění svodidel. Město nesouhlasí

Svodidla zaslepila cestu vedoucí k penzionu Na Kamyncu v Jablunkově.

Jako v pasti se podle svých slov cítí majitelé penzionu Na Kamyncu v Jablunkově. Přístupovou cestu k restauraci jim...

Návštěvníci některých letních akcí se svezou ostravskou MHD levněji

První den multižánrového festivalu Colours of Ostrava. (19. července 2017)

Novinku připravil pro návštěvníky velkých kulturních a sportovních akcí Dopravní podnik Ostrava. Speciální jízdenka...

Najdete na iDNES.cz