Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sucho sezonu pálenek nezničilo. Ovoce bylo méně, cukru v něm více

  8:55aktualizováno  8:55
Jako povedenou hodnotí končící sezonu výroby destilátů provozovatelé pálenic. Přitom na jejím začátku se obávali, co se švestkami a dalším ovocem provede rekordní sucho.

Jan Škorvan z pálenice v Radkově na Opavsku hodnotí letošní sezonu zatím pozitivně. (24. srpna 2015) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Zásoby slivovice, calvadosu a dalších pálenek se neztenčily. A když, tak jen velmi lokálně. „Sucho bylo a poznali jsme to, ale jinak si stěžovat rozhodně nemůžu. Dokonce jsme měli rekordní sezonu. Přijelo hodně nových zákazníků a udržel jsem si ty dosavadní,“ těší Jana Škorvana z pěstitelské pálenice v Radkově na Vítkovsku.

Pálit bude do konce dubna a z počtu zákazníků na začátku jara nemá strach. Dokonce plánuje, že by pro příští sezonu o několik korun podražil. Dosud bral za litr stoprocentního alkoholu 260 korun, tedy například za padesátiprocentní slivovici polovinu.

„Předtím jsem provozoval pálenici při zaměstnání a letos poprvé jsem dělal na sebe. Po zjištění, kolik mě čeká odvodů, budu muset cenu trochu zvednout,“ vysvětlil.

Nedozrálé švestky padaly ze stromů

Na Novojičínsku sucho, které vysávalo vodu z přehrad až téměř na dno a z řek dělalo potoky, poznamenalo úrodu ovoce znatelně více než v severních částech kraje.

„Hlavně mnoho ještě nedozrálých švestek vinou sucha popadalo ze stromů. Jablka nedostatek vláhy zvládla lépe. Ovoce ale všeobecně teklo méně, než když je na srážky lepší rok,“ popsal Martin Machálek z pěstitelské pálenice ve Veřovicích, obce nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm.

Kdo na Moravě a ve Slezsku jen trochu může, nechává si velkou část úrody ovoce

Kdo na Moravě a ve Slezsku jen trochu může, nechává si velkou část úrody ovoce přeměnit do vysokoprocentního tekutého stavu.

Také tam destilovali za 260 korun za stoprocentní líh a poté se cena snižovala podle toho, jak moc zákazník chtěl pálenku naředit. „A o zdražení zatím neuvažujeme,“ poznamenal Machálek.

Při poznámce, že si jistě přeje v létě více dešťů, se jen zasmál. A upozornil, že ideální rok prakticky neexistuje, jen některé se mu více blíží. „Vláhy musí být tak akorát, všeho moc škodí. Také nesmí ovoce na jaře pomrznout, škody nadělá i velmi silný vítr. Ale když se sezona povede, je to radost.“

Na lokální rozdíly upozornil Vojtěch Feber, jednatel palírny U zelené lípy ve Stonavě na Karvinsku. „Zatímco kolem nás bylo sucho větší, tak zákazníci třeba o dvacet kilometrů dál byli spokojenější. Celkově jsme měli mírně nadprůměrnou sezonu.“

Teplo napomohlo vyšší cukernatosti ovoce

Podle něj sucho sice negativně ovlivnilo úrodu takřka všude, jen míra byla rozdílná. „Zase se však zvedla cukernatost ovoce, byl opravdu hodně teplý rok,“ poukázal Feber.

Zájemců o domácí pálení je podle něj dost, možná jich i přibývá. Jestli k nim ale začali chodit i lidé, kteří si obvykle pálili na podomácku sestrojených destilačních zařízeních, to netuší. „Oni se tím obvykle moc nechlubí, protože to je nelegální.“

Legální a nutná je příprava kvasu svépomocí, přičemž lidé svým přístupem zásadně ovlivňují kvalitu konečného produktu.

Odborníci z pálenic pak zájemce o vypálení dělí do tří skupin: znalce, co kvasy zakládají už mnoho let, pak začátečníky, kterým se snaží poradit, a nakonec na nepoučitelné. Ti tvrdošíjně trvají na svých postupech. „Nejčastější chyba? Asi to, že mnoho lidí například jablka pořádně nepodrtí,“ poznamenal Feber.

V pálenicích se občas objeví netradiční zakázka. Někdy je výsledek obtížně pitelný, jindy přinejmenším zajímavý. „Letos jsem poprvé za jedenáct let pálil pravé trnky, to bylo výborné,“ přiblížil Škorvan z Radkova. Občas se podle něj objeví například šípky nebo bezinky. „Například šípkovice, když se povede, tak je skvělá a krásně voní.“

Autor:



Nejčtenější

V SPD chtějí odvolat vlastního poslance. Sepisují proti němu petici

Moravskoslezský lídr SPD Lubomír Volný chce švýcarizaci České republiky,...

Z hnutí Svoboda a přímá demokracie v Moravskoslezském kraji odcházejí členové. Kvůli hádkám. Tvrdí, že na vině je...

Zpěvák a student Dan Bárta získal univerzitní cenu za výzkum vážek

Dan Bárta při přebírání ocenění Ostravské univerzity za výzkum vážek. (14....

Pět cen, z toho dvě akademikům a tři studentům, udělil rektor Ostravské univerzity Jan Lata na výroční akci školy,...



Třinec chtěl útočit na první místo v tabulce, v Olomouci ale neuspěl

Zleva třinecký brankář Šimon Hrubec, jeho spoluhráč obránce Tomáš Linhart a...

Hokejisté Olomouce porazili v předehrávaném duelu 21. kola hokejové extraligy Třinec jednoznačně 4:0. Hosté přitom měli...

Už na střední škole byli hokejisti jiní, vzpomíná režisér Lajny

Režisér seriálu Lajna Vladimír Skórka.

Do Havířova měl režisér Vladimír Skórka kratší cestu než hlavní hrdina internetového seriálu Lajna. Zatímco postava...

Škola vás nic nenaučí, nikdy to nesmíte vzdát, říká kadeřník celebrit

Kadeřník Jakub Angelo Guzsi razí motto: „Vkus spočívá v jednoduchosti, nevkus...

Kadeřník Jakub Angelo Guzsi z Frýdku-Místku tvořil účesy i soutěžícím Miss Princess nebo Muže roku. Pracoval i jako...

Další z rubriky

Ostrava má o 700 milionů víc. Je ve skvělé kondici, říká její primátor

Radniční areál na Prokešově náměstí je značně rozlehlý.

Ještě ve středu dopoledne platilo, že Ostrava může letos utratit 7,9 miliardy korun. Odpoledne se ale zastupitelé...

Ztracený dron si po pár dnech vyzvedl majitel, ale tisíce nálezů dál čekají

Miloslav Hruboš z Horní Lhoty se svým dronem, který mu uletěl jen několik dní...

Na radnicích v Moravskoslezském kraji čekají na své majitele tisíce věcí včetně peněz a jiných cenností, které někdo...

Polští dobrovolníci pečují o zanedbaný starý hřbitov ve zmizelé Karviné

Na hřbitově na území zaniklé Karviné zůstala řada náhrobků.

Stovky poškozených a zanedbaných náhrobků, částečně rozbořená kaple, to vše zarostlé vysokou trávou a stromy. V takovém...

Grafton Recruitment Praha
TECHNOLOG VSTŘIKOVÁNÍ PLASTŮ, firemní byt

Grafton Recruitment Praha
Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 45 000 - 60 000 Kč



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.