Test se uskutečnil 28. května na šestnácti místech v Česku, v Ostravě to bylo na farmářských trzích u OC Futurum. Lidé je vyhledávají hlavně kvůli regionálním produktům.
Prostředí je tu čisté, nabídka pestrá, nechybí ceny u zboží. Mléčné i masné výrobky jsou v chladicích vitrínách či boxech. Důvody k pokutě by se ovšem našly. Asi čtvrtina prodejců totiž nemá stánek označený dostatečně nebo jim chybí paragony a razítka. V celostátním srovnání obsadili pěkné, čtvrté místo.
Horší to bylo se zbožím. Redakce MF DNES otestovala chléb, mrkev, klobásy, sýr a sušenky. Rozbory ukázaly, že všechny produkty jsou sice zdravotně nezávadné a celkem chutné, přesto ne vždy splňují to, co od nich lidé očekávají.
Mrkev z trhů vypadá dobře, ale obsahuje pesticid
V Ostravě v testovací den nabízel zeleninu jen prodejce Jaroslav Adam z Prahy. Mrkve bylo dost, vypadala i chutnala dobře. Laboratorní rozbor ale zjistil přítomnost jednoho druhu pesticidu. Vzorky tak sice splňovaly normy pro mrkev, ale množství pesticidu převýšilo limit pro výživu kojenců i bio. Podobně dopadl test mrkve i v dalších městech.
Kmínový chléb z ostravské firmy Pečivo obstál průměrně, za svou chuť získal známku 3,3. O něco lépe dopadly srnčí klobásy z krnovské firmy Maso V+W. Trvanlivý regionální výrobek na ostravském trhu chyběl, konopné sušenky z Kolína ale měly úspěch.
Obstál i ovčí sýr z Chráněné dílny Simabelle v Jablunkově. Jen původ sýra z řady tradičních beskydských produktů asi překvapí.
"Mléko je od beskydských farmářů," ujišťovaly prodavačky. Na etiketě ale stojí malým písmem, že dovozcem je karvinská firma Tassix Trade a zemí původu Itálie. "Není tu dost mléka pro celoroční výrobu sýrů, v Beskydech se chovají hlavně masná plemena, proto ovčí surovinu dovážíme a zpracováváme," vysvětlil ředitel firmy Jarolím Čtvrtníček.